Miništoličky
Recepty, MoučníkySuroviny
- Poliš:
- 140 g vlažné vody
- necelá lžička sladěnky
- 100 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Dále:
- 30-60 g vody
- 3 lžíce rumu
- 50 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- rovná lžička soli
- 80 g změklého másla
- 370 g hladké mouky
- 80 g kandovaných brusinek
- 100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
- 50 g sekaných mandlí
- Na potření a posyp:
- rozpuštěné máslo
- sekané mandle
- moučkový cukr
Postup Miništoličky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na poliš dobře promísíme a zakryté necháme kynout asi 2 hodiny. K vykynutému poliši přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.
Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na12-14 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každou bulku pak v sekaných mandlích prsty jakoby rozválíme (rozmáčkneme) na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý). Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)
Štoličky necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.