Miništoličky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Poliš:
140 g vlažné vody
necelá lžička sladěnky
100 g hladké mouky
20 g droždí
Dále:
30-60 g vody
3 lžíce rumu
50 g cukru
2 vanilkové cukry
rovná lžička soli
80 g změklého másla
370 g hladké mouky
80 g kandovaných brusinek
100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
50 g sekaných mandlí
Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
sekané mandle
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na poliš dobře promísíme a zakryté necháme kynout asi 2 hodiny. K vykynutému poliši přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.

  2. Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na12-14 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každou bulku pak v sekaných mandlích prsty jakoby rozválíme (rozmáčkneme) na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý). Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)

  3. Štoličky necháme na plechu nakynout, potřeme máslem a upečeme (200°C/asi 17-20 minut). Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!