Knedlík Šmudla

Recepty, Přílohy

Suroviny

250 g špaldová mouka
250 g celozrnná mouka pšeničná (plnohodnotná)
1/2 kostky droždí
lžička cukru
mléko asi 200 ml
1 vejce
sůl (slabá lžička)

Postup přípravy receptu

  1. Kvásek už nedělám. Do žádných kynutých těst, nikam, kde mají práci kvasnice. Vždy je v mističce rozmíchám se lžičkou cukru - ony se během minutky úplně rozpustí a v tekutém stavu jimi zadělám těsto ze všech zbylých surovin. Mléko přidávám vlažné, možná spíše teplé, radši opatrně, aby těsto nebylo moc řídké, i když je lepší a snazší řidší těsto dosypávat moukou, než moc tuhé těsto ředit tekutinou.

  2. Takto zadělané těsto nechám vykynout (asi 45 min na teplém místě), pak do něho zapracuji rozkrájený kousek celozrnného pečiva (v mém případě trhankový chléb), vyválím knedlík a nechám kynout, než se začne vařit voda v hrnci (5 - 10 min). Vařím celkem 20 minut, po 10 minutách otáčím. Po vyndáni okamžitě rozkrojím nití.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!