Jelítka
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- Jaternicový prejt (Odloženou část směsi z jitrnice viz recept *jitrnice*)
- den předem uvařené neosolené kroupy číslo 10
- cibuli
- brzlík
- trochu střevního sádla
- samozřejmě čerstvou vepřovou krev
- Koření:
- sůl
- pepř
- majoránka
Postup Jelítka
Postup přípravy receptu
-
Do uvařených krup vložím uvedenou směs z jitrnic, koření a předem osmažený, na kousíčky pokrájený brzlík a střevní sádlo, které se osmaží z drobně pokrájenou cibulí.
Ochutím kořením, přidám scezenou krev, zamíchám a já osobně tuto směs na jelítka ochutnám. Soli se může přidat o trochu více, proto že kroupy ji vtáhnou do sebe.
Naplním do střev a vařím cca při 85-90°C do doby, než po vpichu jehlou vytéká čirá tekutina, ale ne krev!
Opláchnu studenou vodou a rozložím v chladu. Samozřejmě ponechám část kroupové směsi, kterou zavařím v procezené polévce a tak vznikne vynikající prdelačka !