Jelítka Rozpis na 10 kg

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 kg masa z vepřové hlavy
lalok z hlavy
1,5 kg střevního sádla i se škvarky
1 kg plic a sleziny
3 kg uvařených krup
2-3 l krve
1 vrchovatá polévková lžíce mletého pepře
1 polévková lžíce mletého nového koření
1 polévková lžíce majoránky
1/2 kávové lžičky mletého zázvoru
300 g smažené cibule (tmavohnědá barva)
150-200 g soli
asi 1/2 l vývaru
10-15 m tlustého střeva
Množství koření a soli je orientační, řídí se podle chuti a místních zvyklostí. Někdo kvůli prodloužení trvanlivosti nedává cibuli.

Postup přípravy receptu

  1. Den před zabijačkou uvaříme kroupy. Nesmějí být ani tvrdé ani rozvařené. Vodu scedíme a kroupy neproplachujeme, aby se lépe spojily s krví. Rozloží se v tenčí vrstvě, aby vychladly a uchováme je v chladnu.

  2. Očištěná a upravená střeva nakrájíme a na jednom konci zašpejlujeme.

  3. Maso a vnitřnosti povaříme, každé zvlášť!.

  4. Vyškvařené střevní sádlo oddělíme od škvarků.

  5. Maso nasekáme nahrubo, tučné části a škvarky jemněji. Vnitřnosti umeleme s opečenou cibulí.

  6. Vychlazené kroupy promícháme s prosezenou krví, pak přidáme ostatní suroviny a hustotu upravíme vývarem.

  7. Naplněná zašpejlovaná jelítka vkládáme do vroucí vody a po dobu 30 minut udržujeme teplotu vody na 85-90°C. Správně uvařená jelítka plavou na hladině a když je propíchneme, nevytéká červená tekutina.

  8. Jelítka vyjmeme cedníkem z horké vody, opláchneme ve studené vodě a rozložíme v jedné vrstvě na rošt do chladné místnosti. Občas obrátíme.

  9. Úplně vychladlé skladujeme při 0°C asi 3 dny. Před podáním opékáme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!