Jehněčí žlázy a brambory s tajemstvím
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 2 ks jehněčích žláz
- 2 plátky tvrdého sýra tylžského typu (na Slovensku je to Volovec)
- 2 plátky prorostlé slaniny
- 3 cibule
- 4 stroužky česneku
- (10 cm) kousek pórku
- koření 4 barev
- sůl
- Worcester
- 6 větších brambor
- 50 g uzené slaniny
- grilovací koření
- olivový olej
Postup Jehněčí žlázy a brambory s tajemstvím
Postup přípravy receptu
-
Jahňacie žľazy rozrežeme tak, aby polovice držali spolu, na tzv. motýlika (viď obr.). Posypeme čerstvo namletým korením, pokvapkáme worcestrom a posolíme. Necháme v chlade postáť cca 2 hodiny.
Každú žľazu naplníme zloženým plátkom syra, opäť spojíme do celku, obalíme v slanine a uložíme na pekáč. Obložíme na kúsky narezanou cibuľou, na kolieska narezaným pórom a podlejeme trochou vody. Zakryjeme alobalom a v rúre pečieme pri 200°C 10 minút.
Zemiaky ošúpeme a celé uvaríme v osolenej vode po polomäkka (v kuchte 5 min). Potom ich rozrežeme po dĺžke na polovice a v oboch vyrežeme jamku. Do jamky vložíme kocku slaniny a zemiaky spojíme.
Takto upravené zemiaky poukladáme okolo žliaz. Pokvapkáme olejom a posypeme grilovacím korením. Prelisujeme cesnak a pridáme ho do výpeku. Ak treba, prilejeme trocha vriacej vody (nie veľa, tekutiny nemá byť veľa).
Pekáč vložíme späť do rúry, prepneme na gril a grilujeme cca 10-15 minut. Podávame so zeleninou alebo zeleninovým šalátom.