Pórkové nudličky se žampiony
Recepty, OmáčkySuroviny
- 400 g vepřového masa (karé, plec...) nebo maso krůtí, drůbeží či králičí
- 1 větší pórek
- 200 g čerstvých žampionů
- sůl
- pepř mletý
- 1 lžíce hladké mouky (cca 12 g)
- olej
- 220 ml smetany ke šlehání, na vaření nebo zakysané - dle chuti
- vývar dle potřeby
Postup Pórkové nudličky se žampiony
Postup přípravy receptu
-
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, které osolíme, opepříme, posypeme hladkou moukou a dobře promícháme. Pak nudličky nasypeme do hrnce s rozpáleným olejem a za občasného promíchání necháme osmažit.
Během smažení masa pokrájíme žampiony na klínky (nebo plátky) a pórek na kolečka. Po osmažení masa přisypeme do hrnce žampiony, které necháme za občasného promíchání povadnout. Následně přisypeme pórek, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme pod poklicí, na mírném ohni doměkka. Občas promícháme, případně trošku podlijeme.
Když máme maso měkké, přilijeme k pórkovým nudličkám se žampiony smetanu ke šlehání nebo na vaření a necháme krátce provařit. Případně dle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo dle požadované hustoty přilijeme vývar. Chceme-li omáčku výraznější, ale stejně tak výbornou, vlijeme k pórkovým nudličkám promíchanou kysanou smetanu pokojové teploty, ale až po odstavení hrnce z ohně, a dobře promícháme. Dle chuti opět můžeme osolit, opepřit, případně dolít vývarem dle požadované hustoty.
Podáváme s rýží, bramborami, těstovinami, noky...