Pórkové nudličky se žampiony

Recepty, Omáčky

Suroviny

400 g vepřového masa (karé, plec...) nebo maso krůtí, drůbeží či králičí
1 větší pórek
200 g čerstvých žampionů
sůl
pepř mletý
1 lžíce hladké mouky (cca 12 g)
olej
220 ml smetany ke šlehání, na vaření nebo zakysané - dle chuti
vývar dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky, které osolíme, opepříme, posypeme hladkou moukou a dobře promícháme. Pak nudličky nasypeme do hrnce s rozpáleným olejem a za občasného promíchání necháme osmažit.

  2. Během smažení masa pokrájíme žampiony na klínky (nebo plátky) a pórek na kolečka. Po osmažení masa přisypeme do hrnce žampiony, které necháme za občasného promíchání povadnout. Následně přisypeme pórek, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a dusíme pod poklicí, na mírném ohni doměkka. Občas promícháme, případně trošku podlijeme.

  3. Když máme maso měkké, přilijeme k pórkovým nudličkám se žampiony smetanu ke šlehání nebo na vaření a necháme krátce provařit. Případně dle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo dle požadované hustoty přilijeme vývar. Chceme-li omáčku výraznější, ale stejně tak výbornou, vlijeme k pórkovým nudličkám promíchanou kysanou smetanu pokojové teploty, ale až po odstavení hrnce z ohně, a dobře promícháme. Dle chuti opět můžeme osolit, opepřit, případně dolít vývarem dle požadované hustoty.

  4. Podáváme s rýží, bramborami, těstovinami, noky...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!