Houbovo-pórkové vepřové maso
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 600 g vepřového masa (kýta, plec, karé, krkovice)
- 1,5-2 lžíce drtě sušených hub - dle chuti
- sůl
- pepř mletý
- drcený kmín
- sádlo nebo olej
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- vývar dle potřeby
- 2 dl smetany na vaření
- jíška
Postup Houbovo-pórkové vepřové maso
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájíme na plátky nebo kostky, osolíme, opepříme, posypeme dle chuti kmínem a zaprášíme houbovou drtí. Množství houbové drti záleží na naší chuti a druhu použitých hub.
V kastrolu rozehřejeme sádlo, olej nebo vyškvaříme jemně pokrájenou slaninu a maso na něm ze všech stran osmažíme dozlatova. Poté přidáme rozvonět nasekaný česnek, přisypeme na kolečka pokrájený středně velký pórek (kousek necháme na dozdobení), podlijeme troškou vývaru a dusíme do změknutí masa, za občasného podlití a promíchání dle potřeby..
Přilijeme smetanu, omáčku zahustíme troškou jíšky nebo ve smetaně předem rozmícháme cca lžičku hladké mouky. Omáčku provaříme, dle chuti ještě ochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.
Podáváme s těstovinami, rýží, bramborem, noky nebo bramborovou kaší. Na talíři dozdobíme drobně pokrájeným pórkem.