Jehněčí kýta na smetaně
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 750 g jehněčí kýty
- 150 g slaniny
- 1 velká cibule
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
- sůl
- tymián
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
- 1 malá sklenička Halali
- špetka koření na divočinu
- 1-2 lžíce plnotučné hořčice
- máslo podle chuti
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 lžičky polohrubé mouky na zahuštění
- 1/2 omytého citronu
- 2 lžíce cukru
- masový vývar
Postup Jehněčí kýta na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve zprudka opečeme ze všech stran v hlubší nádobě (vhodné do trouby) prošpikovanou jehněčí kýtu. Dáme stranou. Na másle orestujeme cibuli, všechnu omytou a pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme cukr.
Restujeme, dokud zelenina neztmavne. Maso vrátíme zpět k zelenině, okořeníme, přidáme Halali, kousek omytého citronu a hořčici. Podlijeme vývarem. Nádobu přikryjeme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby.
Dusíme do změknutí masa. Poté vyndáme citron, koření a zeleninu rozmixujeme ručním mixerem. Přidáme rozmíchanou mouku s vývarem nebo s vodou a necháme cca 12 - 15 minut provařit. Nakonec přidáme smetanu a už jen lehce provaříme. Případně dochutíme solí.
Podáváme s domácím houskovým knedlíkem.