Kynutý čokoládový dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 220 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 125 g másla
- 120 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 g rozpuštěné čokolády na vaření
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce ovocného likéru např. Chambord
- 1 lžíce strouhané pomerančové kůry
- Na polevu:
- 250 g čokolády na vaření
- 375 ml smetany ke šlehání
Postup Kynutý čokoládový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív připravte polevu. Do vroucí smetany přidejte kousky čokolády, promíchejte a nechte rozpustit. Dejte do chladu.
Z jedné lžíce cukru, droždí a několika lžic vlažného mléka si připravte kvásek. V míse utřete máslo s cukrem do světlého krému. Přidejte čokoládu, likér a strouhanou pomerančovou kůru.
Do prosáté mouky s kakaem přilijte kvásek a střídavě přidávejte mléko, rozšlehaná vejce a máslový krém.
Těsto vlijte do dortové formy vyložené papírem na pečení a nechte 20 minut nakynout.
Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 170°C.
Po vychladnutí dort potřete smetanovočokoládovou polevou.