Jednoduchá a rychlá jihočeská zelňačka

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 balení kysaného zelí (nejlépe Roudenské nebo Křimické)
1-2 balení (175-400 g) kysané husté smetany (nejlépe bio)
4-5 ks středních, až větších brambor
1 stroužek česneku
3 lžičky celého kmínu
bobkový list
nové koření
barevný pepř celý
Podravka Natura nebo zeleninový bujon
anebo jen sůl
pažitka nebo petržel

Postup přípravy receptu

  1. Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a dáme spolu se zelím do hrnce. Kdo chce může přidat i lák ze zelí (polévka pak bude kyselejší).

  2. Vezmeme větší ponorné sítko, do kterého dáme 1 stroužek česneku, 3 lžičky celého kmínu, cca 3 kuličky nového koření, něco celého barevného pepře a bobkový list. Sítko dáme do hrnce. Dále přidáme cca 2 lžíce Podravky Natura, nebo 2 kostky zeleninového bujonu anebo jen sůl, jak kdo chce.

  3. Přilejeme vodu a dáme vše vařit: v normálním hrnci 20 minut, v tlakovém hrnci 5 minut.

  4. Po uvaření vybereme sítko, dáme do nějaké nádoby kysanou smetanu, ke které přidáme několik lžic vody z právě uvařené polévky, řádně promícháme a až pak dáme do hrnce, kde vše řádně promícháme (např. metličkou).

  5. Servírujeme a můžeme dozdobit pažitkou nebo petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!