Jednoduchá a rychlá jihočeská zelňačka
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 balení kysaného zelí (nejlépe Roudenské nebo Křimické)
- 1-2 balení (175-400 g) kysané husté smetany (nejlépe bio)
- 4-5 ks středních, až větších brambor
- 1 stroužek česneku
- 3 lžičky celého kmínu
- bobkový list
- nové koření
- barevný pepř celý
- Podravka Natura nebo zeleninový bujon
- anebo jen sůl
- pažitka nebo petržel
Postup Jednoduchá a rychlá jihočeská zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Oloupeme brambory, nakrájíme na kostičky a dáme spolu se zelím do hrnce. Kdo chce může přidat i lák ze zelí (polévka pak bude kyselejší).
Vezmeme větší ponorné sítko, do kterého dáme 1 stroužek česneku, 3 lžičky celého kmínu, cca 3 kuličky nového koření, něco celého barevného pepře a bobkový list. Sítko dáme do hrnce. Dále přidáme cca 2 lžíce Podravky Natura, nebo 2 kostky zeleninového bujonu anebo jen sůl, jak kdo chce.
Přilejeme vodu a dáme vše vařit: v normálním hrnci 20 minut, v tlakovém hrnci 5 minut.
Po uvaření vybereme sítko, dáme do nějaké nádoby kysanou smetanu, ke které přidáme několik lžic vody z právě uvařené polévky, řádně promícháme a až pak dáme do hrnce, kde vše řádně promícháme (např. metličkou).
Servírujeme a můžeme dozdobit pažitkou nebo petrželkou.