Jemnický řízek v bramboráku

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

1 hrnek oleje
50 g sýru Eidam
4 ks kuřecích prsou
5 stroužků česneku
2 kg brambor
150 g anglické slaniny
3 vejce
2 hrsti majoránky
3 lžičky soli
1 hrnek mléka
3 lžíce hladké mouky
1 lžička mletého pepře

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto na bramboráky se slaninou. Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.

  2. Nastrouhané brambory osolíme, opepříme, přisypeme majoránku, přidáme vejce, česnek, mírně zaprášíme moukou a přilijeme mléko, to zabrání hnědnutí brambor a bramboráky budou mít krásnou zlatohnědou barvu.

  3. Přihodíme nakrájenou slaninu, protože ta nám bramborák nádherně provoní a povýší jeho chuť. Celou směs řádně promícháme.

  4. Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a orestujeme. Směs na bramborák rozetřeme na placku (cca o třetinu větší než kuřecí řízek) v rozpálené pánvi a osmahneme. Na placku položíme kuřecí řízek a ten překryjeme těstem a rozetřeme rovnoměrně přes celou placku. Otočíme na pánvi a osmahneme dozlatova.

  5. Řízek v bramboráku zasypeme strouhaným sýrem a podáváme. Kdo chce, může si jako přílohu osmahnout pár brambůrek. Na talíři ozdobíme zeleninou podle chuti a hodí se i tatarská omáčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!