Staročeský bác neboli liťák
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 22 g droždí
- 2 vejce
- 2-3 brambory (syrové, střední vel.)
- 1 brambora (uvařená, středně velká studená)
- 1/4 l mléka (vlažného)
- sádlo vepřové
- 0,5 kg polohrubé mouky
- pepř
- sůl
- česnek
- majoránka
- mák (nemletý)
Postup Staročeský bác neboli liťák
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve dáme do trošky vlažného mléka a špetky cukru vykynout droždí, mezi tím do mísy nasypeme mouku, rozklepneme celá vejce, vlijeme zbytek mléka, přidáme koření dle chuti - pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku, na hrubo nastrouhané oba brambory, vlijeme vykynuté droždí a vše promícháme v hmotu, konzistence jako hustší kynuté těsto.
Plech silněji vymažeme sádlem a hustě vysypeme mákem až po okraj, těsto vlijeme na plech a povrch posypeme mákem a pokapeme rozpuštěným sádlem.
Pečeme v troubě na 150-200°C 1/2 až 3/4 hodiny, až jsou okraje křupané a těsto se odlepuje v rozích.
Po upečení necháme vychladnout a krájíme na kostky. Chutná výborně.