Staročeský prejt

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

2 hrnky čočky
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 hrnek ovesných vloček
2 rohlíky
5 lžic mléka
2 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
4 stroužky česneku
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžíce majoránky
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Propláchnutou a předem namočenou čočku spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem uvaříme doměkka. Scedíme ji a odstraníme koření.

  2. Ovesné vločky zalijeme slanou vodou, také povaříme doměkka a na hustém sítě scedíme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Cibuli pokrájíme nadrobno a na sádle nebo oleji osmažíme.

  3. Uvařenou čočku umeleme na masovém mlýnku spolu s rohlíky, přidáme přecezené ovesné vločky, osmaženou cibuli a dobře promícháme. Dochutíme rozetřeným česnekem, okořeníme a osolíme podle chuti.

  4. Směs rozetřeme na plech vymazaný sádlem a vysypaný strouhánkou do asi dvoucentimetrové vrstvy a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 st.

  5. Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem, je výborný i studený.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!