Staročeský prejt
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 2 hrnky čočky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 rohlíky
- 5 lžic mléka
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- pepř
Postup Staročeský prejt
Postup přípravy receptu
-
Propláchnutou a předem namočenou čočku spolu s bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem uvaříme doměkka. Scedíme ji a odstraníme koření.
Ovesné vločky zalijeme slanou vodou, také povaříme doměkka a na hustém sítě scedíme. Rohlíky pokrájíme na kostičky a zvlhčíme mlékem. Cibuli pokrájíme nadrobno a na sádle nebo oleji osmažíme.
Uvařenou čočku umeleme na masovém mlýnku spolu s rohlíky, přidáme přecezené ovesné vločky, osmaženou cibuli a dobře promícháme. Dochutíme rozetřeným česnekem, okořeníme a osolíme podle chuti.
Směs rozetřeme na plech vymazaný sádlem a vysypaný strouhánkou do asi dvoucentimetrové vrstvy a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 st.
Podáváme s pečivem a zeleninovým salátem, je výborný i studený.