Domácí listový závin se slanou náplní

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

na těsto budeme potřebovat:
200 g 100% tuku Iva (celá kostka)
400 g hladké mouky
200 ml studené vody
2 žloutky
1 kl soli
na náplň budeme potřebovat
200 g pikantní klobásy (nakrájené na drobné kostičky)
1 pl oleje
7 větších cibulí nakrájených na jemné půlměsíčky/nebo 500g kyselého zelí
1 jablko nastrouhané na hrubém slzičkovém struhadle
1 pl octa
1 kl drceného kmínu
1 kl soli
1/2 kl mletého pepře
dále budeme potřebovat
cca 10 pl hladké mouky na posypání válu
6 pl strouhanky
3 pl celého máku
2 pl oleje
lněné semínko na posypání závinů
pečící papír na vyložení plechu
pl=polévková lžíce
kl=kávová lžička

Postup přípravy receptu

  1. Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku,tekutinu, žloutky, sůl a rukama vypracujeme těsto.

  2. Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.

  3. Mezitím,co těsto odpočívá si připravíme náplň. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme na 4minuty orestovat nakrájenou klobásu.

  4. Poté přidáme cibuli, přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme cca 15minut.

  5. Pokud cibule během dušení pustí málo šťávy, můžeme podlít troškou vařící vody.

  6. Po 15minutách přidáme nastrouhané jablko, uvedené koření a ocet a ještě 5 minut povaříme.

  7. Zapneme si troubu a vytáhneme odpočaté těsto z lednice.

  8. Těsto rozdělíme na 3 díly, podsýpneme moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru.

  9. Vychladlou směs na naplnění také rozdělíme na 3 díly.

  10. Každý vyválený plát posypeme 2 pl strouhanky, rozetřeme směs a posypeme 1 pl máku.

  11. Okraje těsta potřeme olejem s rozšlehanými bílky, které mám zbyly po přípravě těsta.

  12. Zavineme, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, opět potřeme a závin opatrně propícháme vidličkou.

  13. Povrch závinu posypeme lněným semínkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupních do zlatavé barvy cca 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!