Domácí listový závin se slanou náplní
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na těsto budeme potřebovat:
- 200 g 100% tuku Iva (celá kostka)
- 400 g hladké mouky
- 200 ml studené vody
- 2 žloutky
- 1 kl soli
- na náplň budeme potřebovat
- 200 g pikantní klobásy (nakrájené na drobné kostičky)
- 1 pl oleje
- 7 větších cibulí nakrájených na jemné půlměsíčky/nebo 500g kyselého zelí
- 1 jablko nastrouhané na hrubém slzičkovém struhadle
- 1 pl octa
- 1 kl drceného kmínu
- 1 kl soli
- 1/2 kl mletého pepře
- dále budeme potřebovat
- cca 10 pl hladké mouky na posypání válu
- 6 pl strouhanky
- 3 pl celého máku
- 2 pl oleje
- lněné semínko na posypání závinů
- pečící papír na vyložení plechu
- pl=polévková lžíce
- kl=kávová lžička
Postup Domácí listový závin se slanou náplní
Postup přípravy receptu
-
Do hlubší mísy na hrubém slzičkovém struhadle nastrouháme 100% tuk, přidáme hladkou mouku,tekutinu, žloutky, sůl a rukama vypracujeme těsto.
Utvoříme bochánek, vložíme do mikrotenového sáčku, dáme do mísy se studenou vodou a necháme v lednici 2-3 hodiny uležet.
Mezitím,co těsto odpočívá si připravíme náplň. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme na 4minuty orestovat nakrájenou klobásu.
Poté přidáme cibuli, přiklopíme pokličkou a za občasného promíchání dusíme cca 15minut.
Pokud cibule během dušení pustí málo šťávy, můžeme podlít troškou vařící vody.
Po 15minutách přidáme nastrouhané jablko, uvedené koření a ocet a ještě 5 minut povaříme.
Zapneme si troubu a vytáhneme odpočaté těsto z lednice.
Těsto rozdělíme na 3 díly, podsýpneme moukou a vyválíme do obdélníkového tvaru.
Vychladlou směs na naplnění také rozdělíme na 3 díly.
Každý vyválený plát posypeme 2 pl strouhanky, rozetřeme směs a posypeme 1 pl máku.
Okraje těsta potřeme olejem s rozšlehanými bílky, které mám zbyly po přípravě těsta.
Zavineme, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, opět potřeme a závin opatrně propícháme vidličkou.
Povrch závinu posypeme lněným semínkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupních do zlatavé barvy cca 20 minut.