Jahodový lahodný dortík
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g cukru moučky
- 10 lžic oleje
- 4 vejce
- 10 lžic vlažné vody
- 1/2 prášku do pečiva
- Náplň:
- 500 g jahod
- 2 kelímky pomazánkového másla
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g moučkového cukru
- 6 plátků želatiny (Dr. Oetker)
- Na ozdobení:
- ovoce
- šlehačka
Postup Jahodový lahodný dortík
Postup přípravy receptu
-
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu, mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a upečeme při 170-180°C. Po vychladnutí upečený korpus rozřízneme napůl.
Jahody s moučkovým cukrem a pomazánkovým máslem rozmixujeme na hladkou hmotu. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve vodě dle návodu a poté ji v kastrolku za stálého míchání ohříváme, dokud se nerozpustí.
Pak k ní přidáme asi 5 lžic jahodové hmoty, po každé lžíci dobře promícháme. Poté smícháme se zbytkem náplně a nakonec vmícháme ušlehanou šlehačku.
Do dortové formy nalijeme na korpus polovinu hmoty, přiklopíme druhou částí korpusu a zalijeme zbytkem hmoty. Necháme přes noc ztuhnout v lednici a ozdobíme.