Jablko hruškový džem

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

1 kg hrušek
1 kg jablek
3 kusy tvrdších hrušek
0,5 kg cukru
1 kus citronu
1 kus pomeranče
špička kávové lžičky drceného hřebíčku
špička kávové lžičky mleté skořice
malý kousek zázvoru
2 balíčky gelfixu 2:1
ponorný mixer
1 větší hrnec (na množství cca 2,5 kg)
1 menší hrnec (na množství cca 1,25 kg)

Postup přípravy receptu

  1. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, pokrájíme a dáme vařit s 0,25 kg cukru. Jsou-li hrušky tvrdé, podlijeme je nepatrně vodou. Hrušky rozvaříme (není-li možné je rozvařit, pomůžeme si ponorným mixerem). Rozmixované nebo rozvařené hrušky do kaše odstavíme.

  2. Do druhého (menšího) hrnce vložíme oloupaná, jádřinců zbavená a na kostičky pokrájená jablka, přidáme 0,25 kg cukru a šťávu z jednoho citronu. Svaříme a není-li možné jablka rozvařit, opět si pomůžeme ponorným mixerem. Rozmixovaná jablka přelijeme k hruškám.

  3. Do směsi hrušek a jablek přidáme šťávu z jednoho pomeranče, rozdrcený hřebíček, mletou skořici a na jemno nastrouhaný zázvor. Používám čerstvý zázvor a jen jeho dužinu bez zdřevnatělých částí.

  4. Tvrdé tři hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na malé kostičky a přidáme do jablko-hruškové směsi.

  5. Směs přivedeme k varu a přidáme želírovací směs Dr.Oetker, již bez jakéhokoliv cukru. Je potřeba žel. směs přisypávat opatrně a důkladně jí rozmíchat. Provedeme zkoušku na talířek. Rozlijeme do zavařovacích sklenek a dále postupujeme dle návodu Dr.Oetker. Přeji dobrou chuť !


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!