Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto na vdolky:
- 350 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 350 g vařených brambor
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 1 kostka droždí
- 125 g cukru krupice
- sůl
- tuk na potření (máslo, máslo s olejem)
- Povidla:
- jablka
- citron
- med
- hnědý rum
- Na ozdobu:
- tvaroh z vaničky
- bílý jogurt Activia (kysaná smetana)
- vanilkový cukr
Postup Vdolky z bramborového těsta s jablkovými povidly
Postup přípravy receptu
-
Vdolky: Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Vařené studené brambory najemno nastrouháme, přidáme ostatní suroviny, kvásek a vypracujeme hladké těsto. Bez kynutí z něj vypracujeme malé bochánky (ve tvaru buchet), které klademe na plech s pečícím papírem blízko k sobě. Vdolečky by měly zaplnit 1 velký plech. Po dohotovení pokryjeme utěrkou a necháme zhruba 15 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným tukem a pečeme při 180 °C zhruba 30 minut. Po upečení potřeme ještě jednou tukem.
Povidla: Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, přidáme kolečka omytého citrónu i s kůrou a rozdusíme na kaši. Pokud máme nádobu s nepřilnavým dnem, jde to i bez přidání vody. Pak citrón vyjmeme a povidla osladíme medem. Po vychladnutí můžeme přidat rum nebo rozinky namočené v rumu. Tvaroh rozšleháme s jogurtem a ochutíme vanilkovým cukrem.
Vdolečky na talíři natrhneme, bohatě pomažeme povidly a ozdobíme tvarohem. Nebo vše naservírujeme na talíře a misky a necháme strávníky, ať se obslouží sami.