Špaldové bagely
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 300 g špaldové bílé mouky
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 1,5 lžičky ovocného cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1 bílek na potření
- různá semínka na posypání
Postup Špaldové bagely
Postup přípravy receptu
-
Obě špaldové mouky smícháme. Přidáme na jednu stranu droždí, na druhé sůl s cukrem. Promícháme a postupně vléváme vlažnou vodu.
Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme minimálně 1 hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Poté těsto opět propracujeme a rozdělíme na požadovaný počet dílků (dělala jsem 8 kusů).
Každý dílek vytvarujeme do kuličky, do prostřed uděláme prstem díru a točíme, dokud nemáme požadovaný tvar. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu.
Připravene bagely (podle velikosti hrnce, ale max.4 kusy) vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 1 minutu, kdy po 30 vteřinách bagel otočíme.
Poté je vyndáme, necháme okapat a přendáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným bílkem nebo mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů (horkovzdušná trouba). Pečeme kolem 20 minut.
Bagel je hotový, pokud po zaklepání na spodní část vydává dutý zvuk. Upečené bagely přendáme na mřížku a necháme vychladit.