Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 dl ovesných vloček
- 1 dl mléka
- 1 dl strouhaných jablek (hrušek)
- 1 vejce
- cca 1 dl hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva (nebo necelá sody)
- 5 lžic oleje
- cca 3 lžíce cukru (dle sladkosti ovoce)
- citronová kůra a šťáva
- cca 1 lžička skořice
- jablko (hruška) pokrájené na kostičky
- Dle chuti:
- kakao
- kokos
- rozinky
- brusinky
- čokoláda
Postup Jablečná / hrušková buchta (nejen) z remosky
Postup přípravy receptu
-
Vločky nasypeme do mísy, přilijeme mléko a necháme cca půl hodiny odležet, nasáknout.
Pak k nim přidáme napěchovaný 1 dl strouhaných jablek (hrušek), cukr, skořici, citronovou kůru, vejce, olej, mouku a kypřidlo, případně i to, co bychom chtěli dle chuti ještě do těsta přidat (kokos, rozinky, nasekanou čokoládu nebo ořechy, kakao...) a promícháme.
Dále přidáme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme, přisypeme a vmícháme na kostičky pokrájené očištěné jablko (hrušku) pokapané citronovou šťávou a těsto nandáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané remosky nebo dortové formy nebo pekáčku.
Pokud budeme péct v remosce, stačí ji zaklopit, zapnout a péct cca 20 minut dozlatova. Jestliže budeme péct v troubě, před pečením ji předehřejeme na 170 stupňů. V obou případech vyzkoušíme špejlí, zda se těsto již nelepí.
Pokud budeme péct buchtu jako rychlou sladkost ke kafíčku nebo snídani či svačinu, postačí jen lehce pocukrovat a můžeme podávat. Buchtu lze použít i jako korpus pro řezy s tvarohovým nebo pudinkovým krémem, nepotřebuje totiž proležet, postačí jen vychlazení, protože je nadýchaná a vláčná sama o sobě.
Jablka (hrušky) nemusíme loupat, pokud mají houževnatou slupku, to pak ano.