Jablečná píchaná buchta s polevou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g očištěných jablek
1 vanilkový nebo skořicový cukr
100 g cukru krupice - dle sladkosti jablek, lze ubrat
2 vejce
50 ml oleje
50 ml teplé vody
cca 200 g polohrubé mouky
necelý prášek do pečiva
Poleva:
60 g másla
80 g moučkového cukru
2 vrchovaté lžičky kakaa
cca 3 lžíce rumu
Dále dle chuti:
kokos
ořechy
mandle

Postup přípravy receptu

  1. Očištěná jablka nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, přidáme cukry, vejce a řádně promícháme. Poté vmícháme olej a vodu, přisypeme mouku s kypřidlem a opět řádně promícháme.

  2. Středně husté těsto nandáme do kulaté formy 22 cm nebo menšího pekáčku, které jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova, cca 25 minut, vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. Po upečení necháme buchtu chvilku odpočinout pod utěrkou, postačí pět, šest minut a pak do ní uděláme obrácenou stranou vařečky nebo kvrdlačky hlubší díry.

  3. Během chvíle, kdy jsme nechali buchtu odpočívat si umícháme polevu: rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a kakao a dobře promícháme. Poté přidáváme po částech rum do požadované konzistence polevy a dobře mícháme. Kdo chce polevu bez alkoholu, postačí přidat převařenou vodu.

  4. Poleva by neměla být příliš tekutá, spíše krémovější. Přeléváme s ní propíchanou buchtu a roztíráme ji cukrářskou kartou nebo mašlovačkou. Nakonec buchtu můžeme po chvíli posypat strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo plátky mandlí. Kdo nechce, nechá ji bez posypu, pouze s polevou.

  5. Po úplném zchladnutí můžeme krájet a podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!