Jablečná píchaná buchta s polevou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g očištěných jablek
- 1 vanilkový nebo skořicový cukr
- 100 g cukru krupice - dle sladkosti jablek, lze ubrat
- 2 vejce
- 50 ml oleje
- 50 ml teplé vody
- cca 200 g polohrubé mouky
- necelý prášek do pečiva
- Poleva:
- 60 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 vrchovaté lžičky kakaa
- cca 3 lžíce rumu
- Dále dle chuti:
- kokos
- ořechy
- mandle
Postup Jablečná píchaná buchta s polevou
Postup přípravy receptu
-
Očištěná jablka nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, přidáme cukry, vejce a řádně promícháme. Poté vmícháme olej a vodu, přisypeme mouku s kypřidlem a opět řádně promícháme.
Středně husté těsto nandáme do kulaté formy 22 cm nebo menšího pekáčku, které jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova, cca 25 minut, vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. Po upečení necháme buchtu chvilku odpočinout pod utěrkou, postačí pět, šest minut a pak do ní uděláme obrácenou stranou vařečky nebo kvrdlačky hlubší díry.
Během chvíle, kdy jsme nechali buchtu odpočívat si umícháme polevu: rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a kakao a dobře promícháme. Poté přidáváme po částech rum do požadované konzistence polevy a dobře mícháme. Kdo chce polevu bez alkoholu, postačí přidat převařenou vodu.
Poleva by neměla být příliš tekutá, spíše krémovější. Přeléváme s ní propíchanou buchtu a roztíráme ji cukrářskou kartou nebo mašlovačkou. Nakonec buchtu můžeme po chvíli posypat strouhaným kokosem, mletými ořechy nebo plátky mandlí. Kdo nechce, nechá ji bez posypu, pouze s polevou.
Po úplném zchladnutí můžeme krájet a podávat.