Italský sladký chléb s fíky (Pane dolce con fichi)

Recepty, Moučníky

Suroviny

250 ml vlažné vody
3 lžíce olivového oleje
400 g hladké mouky
30 g čerstvého droždí
špetka soli
100 g cukru
200 g sušených fíků
asi 3 lžíce hnědého cukru
kousek másla

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do trochy vlažné vody, přimícháme lžičku cukru a lžíci mouky a necháme asi 15 minut nakynout kvásek.

  2. Do mísy přesyjeme mouku, přidáme špetku soli, cukr, olej, připravený kvásek a zbytek vlažné vody.

  3. Dobře vypracujeme nepříliš husté těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme asi 2 hodiny kynout.

  4. Mezitím si namočíme fíky do černého čaje ochuceného kapkou rumu.

  5. Vykynuté těsto přemístíme do koláčové formy vymazané tukem (vymazala jsem olivovým olejem), povrch uhladíme a obložíme ho okapanými fíky.

  6. Nakonec chlebík posypeme hnědým cukrem a poklademe kousíčky másla.

  7. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi 40 minut. Sladký chleba je krásně vláčný a nadýchaný, výborný s čajem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!