Italský kořen s černými olivami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 100 g čerstvě vykvašeného žitného kvásku
- 280 g vody
- 50 g pšeničné chlebové mouky
- 400 g hladké mouky
- 30 g olivového oleje
- 60 g černých oliv
- 2 rovné lžičky soli
- (možno přidat i špetku oregana)
Postup Italský kořen s černými olivami
Postup přípravy receptu
-
Ke kvásku přidáme ostatní suroviny (bez oliv) a uhněteme pružné těsto. Tepve ke konci hnětení přidáme drobně pokrájené nebo posekané olivy a zapracujeme je do těsta.
Po 30 minutách odpočinku v míse těsto poprvé popřekládáme a uložíme do olejem vymazané uzavíratelné krabičky, kde ho necháme kynout 30-40 minut.
Po této době těsto přeložíme podruhé a opět necháme kynout 30-40 minut. Těsto pak přeložíme potřetí, krabičku zavřeme a uložíme do lednice minimálně přes noc – naše v chladu pracovalo 18 hodin.
Před pečením těsto z krabičky vyškrábneme na pomoučněný stůl, přeložíme ho, pomoučníme i svrchu a po chvilce odpočinku podélně rozřízneme. Každý pás těsta před uložením na plech několikrát opatrně překroutíme a tím i lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom těsto moc nepomačkali.
Na plech je ukládám na pečící fólii, kterou pak mezi kořeny zvarhánkovatím“, aby se při kynutí nerozlily a nespojily. Z druhé strany (druhého boku kořenů) zvednutou fólii jistí třeba menší hrnečky nebo kořenky. Z fólie tak mám udělaného něco, co vzdáleně připomíná bagetovou formu, jen širší, než je ta kupovaná. Necháme dokynout, pak postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií sešoupneme z plechu na dlaždici ve vyhřáté troubě (220°C/15 min, 200°C/15-20 min).