Italský kořen s černými olivami

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

100 g čerstvě vykvašeného žitného kvásku
280 g vody
50 g pšeničné chlebové mouky
400 g hladké mouky
30 g olivového oleje
60 g černých oliv
2 rovné lžičky soli
(možno přidat i špetku oregana)

Postup přípravy receptu

  1. Ke kvásku přidáme ostatní suroviny (bez oliv) a uhněteme pružné těsto. Tepve ke konci hnětení přidáme drobně pokrájené nebo posekané olivy a zapracujeme je do těsta.

  2. Po 30 minutách odpočinku v míse těsto poprvé popřekládáme a uložíme do olejem vymazané uzavíratelné krabičky, kde ho necháme kynout 30-40 minut.

  3. Po této době těsto přeložíme podruhé a opět necháme kynout 30-40 minut. Těsto pak přeložíme potřetí, krabičku zavřeme a uložíme do lednice minimálně přes noc – naše v chladu pracovalo 18 hodin.

  4. Před pečením těsto z krabičky vyškrábneme na pomoučněný stůl, přeložíme ho, pomoučníme i svrchu a po chvilce odpočinku podélně rozřízneme. Každý pás těsta před uložením na plech několikrát opatrně překroutíme a tím i lehce natáhneme. Pracujeme opatrně, abychom těsto moc nepomačkali.

  5. Na plech je ukládám na pečící fólii, kterou pak mezi kořeny zvarhánkovatím“, aby se při kynutí nerozlily a nespojily. Z druhé strany (druhého boku kořenů) zvednutou fólii jistí třeba menší hrnečky nebo kořenky. Z fólie tak mám udělaného něco, co vzdáleně připomíná bagetovou formu, jen širší, než je ta kupovaná. Necháme dokynout, pak postříkáme vodou z rozprašovače a i s fólií sešoupneme z plechu na dlaždici ve vyhřáté troubě (220°C/15 min, 200°C/15-20 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!