Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na klasický velký plech používám hrnky 250 ml.
- Na malý (23x32 cm) menší hrnečky 150 ml.
- Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru krupice (odebrat 2 lžíce na drobenku)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- špetka soli
- 2 vejce
- 1 hrnek mléka
- půl hrnku oleje
- Náplň:
- 2 kostky tvarohu (na malý plech1 kostka)
- půl hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 1 hrnek mléka
- 1-2 vejce
- malá sklenička povidel, džemu (nebo ovoce dle chuti)
- Drobenka:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru (ty odebrané)
- 1-2 vanilkové cukry
- 50 g másla
- 1 malé vejce (nemusí být, ale drobenku udělá křupavou)
- volitelné - lžíce rumu do povidel, moučkový cukr k dokončení
Postup Hrnkový koláč s tvarohem, povidly a drobenkou
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 170-180° C. Do mísy dáme všechny suché suroviny a promícháme. Přilijeme olej, do hrnečku rozklepneme vejce a vidličkou prošleháme s trochou mléka, pak dolijeme do plna a přidáme do mísy. Vše dobře promícháme, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a stěrkou rozetřeme na celý plech..
Do mísy dáme tvaroh, přidáme cukry, pudinkový prášek a v mléce rozšlehané vejce. Promícháme a vlijeme po částech na těsto (nalijeme pruhy, které lehce stěrkou roztáhneme po celém těstě. Na tvarohovou náplň lžičkou poházíme povidla (příliš hustá můžeme zředit rumem), nebo jakýkoli džem, můžeme dát i čerstvé, mražené nebo kompotované ovoce.
Nakonec koláč posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby upéct dorůžova, cca 30-40 minut (podle své trouby). Při podávání lehce poprášíme moučkovým cukrem.