Hovězí s voňavou rýží po arabsku
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězí plece (rozdělila jsem na 2 kusy)
- 500 g pevných zralých rajčat
- 100 g pórku
- 200 g zelené papriky
- 1 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 5 ks kardamomu
- 4 ks hřebíčků
- 5 cm skořice
- větší špetka šafránu
- lžička uzené papriky
- lžička kurkumy
- 50 g másla
- olivový olej
- 1 l masového vývaru (případně bujón + voda)
- sůl
- drcený pepř
- 600 ml rýže
- piniové oříšky
- mandlové lupínky
Postup Hovězí s voňavou rýží po arabsku
Postup přípravy receptu
-
Veškerou zeleninu nakrájíme na drobno, rajčata nejprve zbavíme slupky. Rozehřejeme máslo, přidáme maso a ze všech stran jej orestujeme dozlatova. Poté maso vyjmeme.
Přilijeme lžíci oleje, přisypeme cibuli a chvilku restujeme. Přidáme pórek, pokrájený česnek a necháme rozvonět. Pak vmícháme pokrájenou papriku, všechno koření a několikrát promícháme. Nakonec přidáme rajčata a opečené maso.
Zalijeme vývarem, případně přisolíme a pod pokličkou dusíme do měkka zhruba 2-2,5 hodiny. Po uplynutí doby maso vyjmeme a přikryté udržujeme v teple.
Rýži několikrát propláchneme, necháme okapat a na trošce olivového oleje asi 2 minuty restujeme. Poté rýži nasypeme do masové omáčky a vaříme do měkka. Podle potřeby přisolíme nebo lehce podlijeme vodou (já přidala cca 1 dcl).
Maso nakrájíme na plátky a servírujeme na rýži bohatě sypané praženými piniovými oříšky a mandlemi.