Hovězí s voňavou rýží po arabsku

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1 kg hovězí plece (rozdělila jsem na 2 kusy)
500 g pevných zralých rajčat
100 g pórku
200 g zelené papriky
1 větší cibule
5 stroužků česneku
5 ks kardamomu
4 ks hřebíčků
5 cm skořice
větší špetka šafránu
lžička uzené papriky
lžička kurkumy
50 g másla
olivový olej
1 l masového vývaru (případně bujón + voda)
sůl
drcený pepř
600 ml rýže
piniové oříšky
mandlové lupínky

Postup přípravy receptu

  1. Veškerou zeleninu nakrájíme na drobno, rajčata nejprve zbavíme slupky. Rozehřejeme máslo, přidáme maso a ze všech stran jej orestujeme dozlatova. Poté maso vyjmeme.

  2. Přilijeme lžíci oleje, přisypeme cibuli a chvilku restujeme. Přidáme pórek, pokrájený česnek a necháme rozvonět. Pak vmícháme pokrájenou papriku, všechno koření a několikrát promícháme. Nakonec přidáme rajčata a opečené maso.

  3. Zalijeme vývarem, případně přisolíme a pod pokličkou dusíme do měkka zhruba 2-2,5 hodiny. Po uplynutí doby maso vyjmeme a přikryté udržujeme v teple.

  4. Rýži několikrát propláchneme, necháme okapat a na trošce olivového oleje asi 2 minuty restujeme. Poté rýži nasypeme do masové omáčky a vaříme do měkka. Podle potřeby přisolíme nebo lehce podlijeme vodou (já přidala cca 1 dcl).

  5. Maso nakrájíme na plátky a servírujeme na rýži bohatě sypané praženými piniovými oříšky a mandlemi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!