Hovězí roládky s mletou náplní a vinnou vůní

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

hovězí plátky 4-8 ks dle velikosti
400 g mletého míchaného masa
5 lžic vína bílého suchého (do mletého masa)
1 dcl vína bílého suchého do šťávy
1 menší cibule
2 lžičky mleté sladké papriky
1 lžička grilovacího koření
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl
pepř mletý bílý
1 stroužek česneku
špetka čerstvého tymiánu
Na základ:
3 lžíce oleje nebo sádla
2 větší cibule
špek dle chuti
horká voda
4 kuličky jalovce
mouka hladká na zahuštění

Postup přípravy receptu

  1. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme - okraje nenařezáváme. Mleté maso si v misce pečlivě smícháme s vínem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, kořením a troškou čerstvého tymiánu. Na připravené plátky masa si poklademe náplň, rozetřeme po celé ploše a pevně zavineme. Rolky převážeme nití.

  2. V kastrolu si rozehřejeme tuk, vsypeme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme jí dozlatova. Pak vložíme nakrájený špek, připravené rolky a ty opečeme ze všech stran (pozor aby se nespálila cibulka).

  3. Pak rolky do 2/3 výšky masa, podlijeme vroucí vodou. Základ zlehka osolíme, přidáme podrcené jalovčinky, kastrol přiklopíme poklicí a rolky dusíme do měkka. Dle potřeby lehce podlijeme.

  4. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme buď jíškou, nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Necháme asi 10 minut provářet a pak šťávu přepasírujeme přes jemný cedník.

  5. Pak přidáme asi 1 dcl vína a necháme provářet, aby nám na hladině vznikl tzv. glanc (tuk). Roládky zbavíme nití, ohřejeme ve vzniklé šťávě a pak krájíme na plátky.

  6. Podáváme s houskovým knedlíkem a červeným zelím, nebo s bramborovými knedlíky a špenátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!