Hovězí roládky s mletou náplní a vinnou vůní
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- hovězí plátky 4-8 ks dle velikosti
- 400 g mletého míchaného masa
- 5 lžic vína bílého suchého (do mletého masa)
- 1 dcl vína bílého suchého do šťávy
- 1 menší cibule
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 lžička grilovacího koření
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- sůl
- pepř mletý bílý
- 1 stroužek česneku
- špetka čerstvého tymiánu
- Na základ:
- 3 lžíce oleje nebo sádla
- 2 větší cibule
- špek dle chuti
- horká voda
- 4 kuličky jalovce
- mouka hladká na zahuštění
Postup Hovězí roládky s mletou náplní a vinnou vůní
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme - okraje nenařezáváme. Mleté maso si v misce pečlivě smícháme s vínem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, kořením a troškou čerstvého tymiánu. Na připravené plátky masa si poklademe náplň, rozetřeme po celé ploše a pevně zavineme. Rolky převážeme nití.
V kastrolu si rozehřejeme tuk, vsypeme na jemno nakrájenou cibuli a restujeme jí dozlatova. Pak vložíme nakrájený špek, připravené rolky a ty opečeme ze všech stran (pozor aby se nespálila cibulka).
Pak rolky do 2/3 výšky masa, podlijeme vroucí vodou. Základ zlehka osolíme, přidáme podrcené jalovčinky, kastrol přiklopíme poklicí a rolky dusíme do měkka. Dle potřeby lehce podlijeme.
Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme buď jíškou, nebo moukou rozmíchanou ve vodě. Necháme asi 10 minut provářet a pak šťávu přepasírujeme přes jemný cedník.
Pak přidáme asi 1 dcl vína a necháme provářet, aby nám na hladině vznikl tzv. glanc (tuk). Roládky zbavíme nití, ohřejeme ve vzniklé šťávě a pak krájíme na plátky.
Podáváme s houskovým knedlíkem a červeným zelím, nebo s bramborovými knedlíky a špenátem.