Placičky ze syrových brambor s kysaným zelím (není to bramborák)

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

plátky slaniny či špeku (na pánvi trochu vyškvařit)
4 brambory syrové – oloupat, nastrouhat na velké slzičce – já strouhala na V-kráječi
sůl
pepř podle chuti
kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Plátky slaniny trochu vyškvařit a dát si ji stranou (aby zůstala teplá).

  2. Nastrouhané brambory podle chuti osolit a opepřit a po částech z nich na rozpálenou pánev dělat menší silnější placičky. Pokud ze slaniny zůstalo málo tuku, tak trochu přidat - nesmí ale v tuku plavat! Je lepší pánev přikrýt pokličkou. Po chvíli smažení plamen stáhnout, aby se placičky dělaly pomalu, aby se dobře propekly. Když jsou ze spodní strany opečené, opatrně je obracečkou otočit a opéct je už bez poklice. Celkem to trvá asi 15 – 20 minut.

  3. Kysané zelí stačí jen trochu vymačkat, aby se zbavilo přebytečného láku a prohřát. Pokud dělám placičky jen pro sebe, přidám zelí na pánev ke konci smažení. Na talíř dát placičky, na každou navršit zelí a ozdobit kouskem slaniny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!