Batátové noky s liškami

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Noky:
400 g oloupaných batátů
1 vejce
asi 250 g celozrnné špaldové mouky
sůl
Směs na noky:
1 lžíce olivového oleje
1 šalotka
40 g fenyklu
160 g lišek (zmražených – kupuji v Icelandu)
100 ml sójové smetany
snítka rozmarýnu
čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Batáty nakrájejte na velké kusy a uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a nechte vychladnout.

  2. Do velkého hrnce dejte vařit vodu na noky. Batáty rozmixujte tyčovým mixérem, přimíchejte vejce. Přidejte špetku soli a mouku. Vypracujte tužší těsto, ze kterého pomocí dvou lžic vykrájíte noky. Ty si pokládejte na pomoučenou pracovní plochu a poté vložte do vroucí osolené vody. Přiklopte a nechte vařit 7-8 minut. Uvařené noky vyndejte děrovanou naběračkou a vložte do ledové vody, aby se zatáhly. Po chvilince vyndejte na talíř a udržujte v teple.

  3. Na pánvi rozehřeje olej. Cibuli i fenykl nakrájejte nadrobno, na oleji opékejte asi dvě minuty. Přidejte (rozmražené) lišky. Pokud jsou větší, překrojte napůl. Přidejte najemno nakrájený rozmarýn, osolte, opepřete a opět dvě minuty za občasného míchání opékejte. Zalije smetanou, nechte prohřát a podávejte. Pokud vám vystydly noky, prohřejte je na pánvi se směsí.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!