Beránek biskupský
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 15 dkg cukru krupice
- špetka soli
- 18 dkg másla nebo Zlatá Haná
- 1 lžíce rumu
- 25 dkg hladké mouky
- 3/4 sáčku prášku do pečiva
- 5 dkg sekané čokolády
- hrst sekaných ořechů
Postup Beránek biskupský
Postup přípravy receptu
-
4 bílky s polovinou cukru a špetkou soli ušleháme na tuhý sníh.
Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbude, když se už špatně vmíchává.
Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy. Osvědčilo se mi použít polohrubou mouku, beránek se po vyklopení nemusí tolik,,ometat.'' Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3 -4 muffiny nebo malý beránek, zajíček.
Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut. Po vytažení nechám beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, potřeme řídkou marmeládou, třeba rybízovou nebo višňovou, na teplém se lépe roztírá. Vychladlého polijeme podle chuti nebo pocukrujeme. U nás je hnědý beran kvůli mlsnému mužovi.