Hamburger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou, batátové hranolky s avokádovým dipem
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Hamburger:
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 lžíce soli
- 1 lžička čerstvě mletého pepře
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 6 x 50 g tvrdého tučného kozího sýru
- Karamelizovaná cibule:
- 6 cibulí
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce citronové šťávy
- sůl a bílý mletý pepř
- Dále:
- 6 hamburgerových bulek
- 1 salát little gem
- 2 rajčata
- 4 PL majonézy
- 1 PL dijonské hořčice
- 1 KL medu
- Hranolky:
- 700 g batátů
- 1 KL mleté uzené papriky
- 1 chilli
- 2 PL olivového oleje
- 1/2 KL soli
- čerstvě namletý pepř
- Dip:
- 2 zralá avokáda
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 100 g bílého jogurtu (bez laktózy)
- limetová šťáva
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup Hamburger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou, batátové hranolky s avokádovým dipem
Postup přípravy receptu
-
Hamburger: Namleté maso ochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Pořádně promíchejte a nechte 20 minut odpočinout. Než se pustíte do přípravy placek, zkuste upéct malý kousek směsi, ať otestujete, jestli je maso dobře ochucené.
Pánev nebo gril rozehřejte na vyšší teplotu. Z masa vytvarujte šest zhruba 1,5 cm vysokých placek a maso mírně potřete olejem. Placky opečte z obou stran na pánvi, měly by stačit 3 minuty z každé strany. Maso zbytečně často neotáčejte. Poté placky potřete máslem, hezky to vylepší chuť, dejte na ně plátek sýra a přesuňte je do trouby vyhřáté na 200 °C (nebo zaklopte pánev hlubokou pokličkou) a nechte chvíli dojít.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte cukr, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 30 minut nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Bulky rozpulte, opečte a poté je potřete máslem. Majonézu smíchejte s hořčicí a medem. Spodní část bulek potřete majonézovým dipem, přidejte trochu salátu, plátky rajčat a masové placky se sýrem. Horní část bulek potřete cibulkou. Burgery zaklopte a propíchněte špejlí.
Hranolky: Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte kartáčem (neloupejte!) a odstraňte z nich nožem všechny nedokonalosti a nečistoty. Ostrým nožem batáty rozpulte a nakrájejte na proužky. V míse je následně smíchejte s uzenou paprikou, s nakrájenou chilli papričkou, olivovým olejem, solí a špetkou pepře.
Obalené batáty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180–190 °C 25–28 minut dozlatova.
Než se batáty upečou, stihnete akorát připravit dip. Avokáda zbavte slupky a pecky. Dužinu rozmixujte společně s čerstvou petrželkou, jogurtem, solí, pepřem a limetkovou šťávou.