Hamburger s kozím sýrem a karamelizovanou cibulkou, batátové hranolky s avokádovým dipem

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

Hamburger:
1 kg mletého hovězího masa
1 lžíce soli
1 lžička čerstvě mletého pepře
1 lžička cukru
2 lžíce rostlinného oleje
6 x 50 g tvrdého tučného kozího sýru
Karamelizovaná cibule:
6 cibulí
4 lžíce rostlinného oleje
3 lžíce cukru
3 lžíce citronové šťávy
sůl a bílý mletý pepř
Dále:
6 hamburgerových bulek
1 salát little gem
2 rajčata
4 PL majonézy
1 PL dijonské hořčice
1 KL medu
Hranolky:
700 g batátů
1 KL mleté uzené papriky
1 chilli
2 PL olivového oleje
1/2 KL soli
čerstvě namletý pepř
Dip:
2 zralá avokáda
1 hrst hladkolisté petržele
100 g bílého jogurtu (bez laktózy)
limetová šťáva
sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hamburger: Namleté maso ochuťte solí, pepřem a špetkou cukru. Pořádně promíchejte a nechte 20 minut odpočinout. Než se pustíte do přípravy placek, zkuste upéct malý kousek směsi, ať otestujete, jestli je maso dobře ochucené.

  2. Pánev nebo gril rozehřejte na vyšší teplotu. Z masa vytvarujte šest zhruba 1,5 cm vysokých placek a maso mírně potřete olejem. Placky opečte z obou stran na pánvi, měly by stačit 3 minuty z každé strany. Maso zbytečně často neotáčejte. Poté placky potřete máslem, hezky to vylepší chuť, dejte na ně plátek sýra a přesuňte je do trouby vyhřáté na 200 °C (nebo zaklopte pánev hlubokou pokličkou) a nechte chvíli dojít.

  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V pánvi nebo hrnci rozpalte olej, přihoďte cibuli a naplno smažte asi 4 minuty. Poté přisypte cukr, teplotu snižte téměř na minimum a cibuli za občasného míchání duste asi 30 minut nebo dokud nebude mít barvu jako karamel a nezbaví se přebytečné vody. Nakonec dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.

  4. Bulky rozpulte, opečte a poté je potřete máslem. Majonézu smíchejte s hořčicí a medem. Spodní část bulek potřete majonézovým dipem, přidejte trochu salátu, plátky rajčat a masové placky se sýrem. Horní část bulek potřete cibulkou. Burgery zaklopte a propíchněte špejlí.

  5. Hranolky: Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte kartáčem (neloupejte!) a odstraňte z nich nožem všechny nedokonalosti a nečistoty. Ostrým nožem batáty rozpulte a nakrájejte na proužky. V míse je následně smíchejte s uzenou paprikou, s nakrájenou chilli papričkou, olivovým olejem, solí a špetkou pepře.

  6. Obalené batáty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180–190 °C 25–28 minut dozlatova.

  7. Než se batáty upečou, stihnete akorát připravit dip. Avokáda zbavte slupky a pecky. Dužinu rozmixujte společně s čerstvou petrželkou, jogurtem, solí, pepřem a limetkovou šťávou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!