Nadýchané mandlovo– batátové muffiny

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

1 velký sladký brambor (batát) - cca 200 g
trochu javorového sirupu
cca 50 g slaného smetanového mandlového másla (pokud je nesolené, přidejte 1/4 lžičky mořské soli, nebo máslo dle výběru)
1 velké vejce
cca 130 g neslazeného mandlového mléka nebo kešu mléka
1 ½ lžičky prášku do pečiva
2 lžíce dýňového koláčového koření
100 g bezlepkové moučné směsi
130 g mandlové mouky
50 g ovesné mouky (mleté ​​z ovesných vloček)
Pro nakládání:
3 lžíce soleného mandlového másla

Postup přípravy receptu

  1. Chcete-li vyrobit sladké bramborové pyré, polovinu sladké brambory na polovinu nakrájejte. Umístěte na plech na pečení a pečte při teplotě 190 °C po dobu 25-30 minut nebo do doby, než je na dotek jemný. Nechte 5 minut vychladnout. Poté slupky oloupejte a míchejte v misce (nebo kuchyňském robotu). Dejte stranou.

  2. Teplotu trouby nastavíme na 176 °C. Do velké mísy přidejte sladké bramborové pyré, javorový sirup, mandlové máslo a vejce a rozšlehejte. Poté přidejte mandlové mléko a znovu rozšlehejte. Přidejte ještě prášek do pečiva a dýňové pyré a rozšlehejte. Poté přidejte bezlepkovou mouku, mandlovou mouku a ovesnou mouku a míchejte, aby se dobře vše spojilo. Těsto by mělo být mírně hustší. Naplňte formičky téměř do celé formičky (mělo by být 12 muffinů). Poté přidejte asi 1/2 lžičky mandlového másla na střed každého muffinu a jemně kroužte kolem párátkem nebo nožem.

  3. Pečte 26-30 minut do zlatohněda. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odpočívat ve formičkách. Poté přeneste do lednice, aby se úplně ochladiliy.

  4. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě do 3–4 dnů nebo v mrazničce do 1 měsíce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!