Nákyp s brokolicí a tuřínem

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

půl balení brokolice
1 bulva tuřínu
1 červená cibule
2 stroužky česneku
50 g čedaru
50 g anglické slaniny
3 lžíce strouhanky
2 vejce
sůl
pepř
petrželka
tymián
kousek červené papriky (jen pro barevnost)

Postup přípravy receptu

  1. Brokolici odřízneme košťál, oloupeme ho a nakrájíme, oloupeme tuřín a nakrájíme na kostičky. Obojí dáme podlité lžicí vody do mikrovlnky vlnit na 4 minuty a 800 W, pak přidáme pokrájené růžičky brokolice a ještě jednou dáme na 4 minuty vlnit (kdo nepoužívá mikrovlnku, uvaří v hrnci ve vodě do měkka).

  2. Uvařenou zeleninu necháme trochu zchladnout a přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Nastrouháme sýr, nakrájíme slaninu na kostičky (vegetariáni nedají) a přidáme k zelenině spolu se strouhankou. Pro barevnost přidáme nakrájenou červenou papriku, petrželku, tymián a okořeníme česnekem, pepřem a solí. Oddělíme žloutky a z bílků ušleháme sníh, obojí lehce vmícháme do směsi.

  3. Dáme do silikonové formy (nebo jiné zapékací) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C asi 25-30 minut. Podáváme se salátem teplé nebo studené.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!