Nákyp s brokolicí a tuřínem
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- půl balení brokolice
- 1 bulva tuřínu
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g čedaru
- 50 g anglické slaniny
- 3 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- petrželka
- tymián
- kousek červené papriky (jen pro barevnost)
Postup Nákyp s brokolicí a tuřínem
Postup přípravy receptu
-
Brokolici odřízneme košťál, oloupeme ho a nakrájíme, oloupeme tuřín a nakrájíme na kostičky. Obojí dáme podlité lžicí vody do mikrovlnky vlnit na 4 minuty a 800 W, pak přidáme pokrájené růžičky brokolice a ještě jednou dáme na 4 minuty vlnit (kdo nepoužívá mikrovlnku, uvaří v hrnci ve vodě do měkka).
Uvařenou zeleninu necháme trochu zchladnout a přidáme cibuli nakrájenou na půlkolečka. Nastrouháme sýr, nakrájíme slaninu na kostičky (vegetariáni nedají) a přidáme k zelenině spolu se strouhankou. Pro barevnost přidáme nakrájenou červenou papriku, petrželku, tymián a okořeníme česnekem, pepřem a solí. Oddělíme žloutky a z bílků ušleháme sníh, obojí lehce vmícháme do směsi.
Dáme do silikonové formy (nebo jiné zapékací) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C asi 25-30 minut. Podáváme se salátem teplé nebo studené.