Hovězí roláda s cuketovou šťávou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 850 g hovězí kýty (plátu na roládu/hodí se kýta nebo roštěná)
- 200 g brněnského salámu (nakrájeného na tenká kolečka)
- 350 ml horké vody
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 velká mrkev nastrouhaná nahrubo
- 2 lžíce (nakrájených čerstvých lístků) libečku
- 1 středně velká cibule nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku
- 1 menší mladá cuketa nakrájená na drobnější kostičky/cca 320g
- 2 lžíce oleje
- 1 cm silný plátek másla
- sůl
- mletý pepř
- nit na zajištění rolády
Postup Hovězí roláda s cuketovou šťávou
Postup přípravy receptu
-
Cuketu důkladně umyjeme a slupku, pokud je zdravá a nepoškozená ponecháme. Z cukety odkrojíme cca 6 cm kousek, který nastrouháme na hrubých slzičkách a odložíme stranou. Zbytek cukety nakrájíme na drobné kostičky.
Mrkev nakrájíme na hrubých slzičkách. 2 lžíce odložíme stranou a zbytek rozdělíme na dvě části. Na dvě části rozdělíme i nakrájený libeček.
Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na tenké plátky a v papiňáku na rozehřátém oleji restujeme 3 minuty.
Maso na roládu rozklepeme přes potravinářskou folii na tenký plát, který po obou stranách mírně osolíme a opepříme. Plát masa potřeme rybízovou marmeládou, posypeme jednou částí mrkve a libečku. Celý plát poklademe kolečky salámu a ty potřeme hořčicí. Posypeme druhou částí mrkve a libečku a zavineme do rolády.
Roládu zajistíme nití a prudce po všech stranách opečeme na připraveném základu z cibule a česneku. Podlijeme 350 ml vody, přidáme nakrájenou cuketu, větvičku libečku, okořeníme špetkou soli a pepře.
Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí a od doby varu dusíme na slabém plameni 50 minut. Po ochlazení hrnec otevřeme, měkké maso vyjmeme a uchováme v teple.
Během dušení masa dáme do kastrůlku rozehřát máslo, přidáme odloženou nastrouhanou mrkev s cuketou a za občasného promíchání restujeme 10 minut.
Šťávu, která zbyla po dušení masa ponorným mixérem v hrnci rozmixujeme, podle potřeby dochutíme, případně naředíme na námi požadovanou hustotu. Přidáme orestovanou mrkev s cuketou a necháme projít varem.
Roládu zbavenou nití naporcujeme a podáváme se šťávou a rýží. Vhodný je i knedlík.