Hovězí roláda na hlívě ústřičné
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězího zadního vcelku
- 250 g hlívy ústřičné nakrájené na proužky
- 150 g anglické slaniny (nakrájené na tenké plátky)
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce pažitky - můžeme vynechat
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1/2 kostky zeleninové ho bujónu
- sůl
- mletý pepř
- 350 ml horké vody
Postup Hovězí roláda na hlívě ústřičné
Postup přípravy receptu
-
Maso opláchneme, osušíme, ostrým nožem rozřízneme, ale nedokrojíme až ke konci. Vznikne mám tvar jakoby“rozevřené knihy“.
Takto vzniklý plát přes potravinářskou folii opatrně, ale dobře paličkou na maso rozklepeme a mírně po obou stranách osolíme a opepříme. Potřeme hořčicí, poklademe plátky slaniny a pokud máme, potřeme pestem. Maso zavineme do rolády a zajistíme nití.
Do papiňáku na rozehřátý olej dáme prudce ze všech stran zatáhnout roládu, poté ji vyjmeme z hrnce a do výpeku dáme zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a zhruba 5minut necháme restovat.
Do hrnce dáme nerezovou podložku, na ni položíme roládu a vše zalijeme 350ml vody. Rozdrobíme bujón a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí.
Od doby varu na mírném plameni vaříme pod tlakem 45minut.
Poté hrnec ochladíme, otevřeme a měkkou roládu vytáhneme. Děrovanou naběračkou vyndáme čtvrtinu hlívy a zbytek ponorným mixérem v hrnci rozmixujeme. Do rozmixované šťávy dáme nazpět odebranou hlívu, šťávu prohřejeme a dle potřeby dochutíme.
Z masa odstraníme nitě a nařežeme na silnější plátky. Podáváme s tarhoňou,rýží, nebo s knedlíkem.