Burger na kokosovém uhlí

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

800 g prorostlé hovězí maso
300 g telecí maso
300 g vepřové maso
ledový salát
4x rajčata
3x cibule
pepř
sůl
sladká paprika
chilli
máslo
hořčice
dresink
tatarka
6 velkých housek
gril na kokosové uhlí

Postup přípravy receptu

  1. Lehce prorostlé hovězí maso vcelku (0,8 kg) + vepřové maso vcelku (0,3 kg) + ideálně kousek telecího vcelku. Lze použít samozřejmě průmyslově namleté, ale pro gurmánský zážitek doporučuji na hrubo nasekat kuchňským robotem (rotační nože - ale opravdu jen na hrubo, hlavně z toho neudělat kaši!).

  2. Přidat sůl + pepř + sladká paprika. Pokud někdo má rád pikantnější, tak může přihodit chilli papřičku namletou.

  3. Udělat plátky o průměru cca 13-14 cm o tloušťce cca 2,5 cm. Rozpálit gril a přejet ho slaninou. Hodit na rozpálený gril s kokosovým uhlím (osobně používám Cobb gril). V případě použití Cobb grilu doporučuji na cca 5-8 minut přiklopit velkou poklicí a nechat dusit, pak odklopit a nechat dopékat dle chuti. Hlavně z toho neudělat tvrdý puk masa. Kokosové uhlí dá masíčku úžasný chuťový ocas.

  4. Na volné ploše grilu mezi plátky doporučuji posadit plátky cibule, která se bude částečně péci ve šťávě z masa (v burgru je pak úžasná).

  5. Rozkrojit housky (ideálně velkou kaiserku z Globusu), na podklad dát vrstvičku másla + pořádnou vrtstvu hořtice. Čersvě opečené maso položit na housku (máslíčko se pěkně rozpustí). Na maso dát nakrájená rajčata + opečenou cibulku + ledový salát. Navrh dát dle chuti příslušný dresing, který má kdo rád (majonéza, tatarka..).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!