Burger na kokosovém uhlí
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 800 g prorostlé hovězí maso
- 300 g telecí maso
- 300 g vepřové maso
- ledový salát
- 4x rajčata
- 3x cibule
- pepř
- sůl
- sladká paprika
- chilli
- máslo
- hořčice
- dresink
- tatarka
- 6 velkých housek
- gril na kokosové uhlí
Postup Burger na kokosovém uhlí
Postup přípravy receptu
-
Lehce prorostlé hovězí maso vcelku (0,8 kg) + vepřové maso vcelku (0,3 kg) + ideálně kousek telecího vcelku. Lze použít samozřejmě průmyslově namleté, ale pro gurmánský zážitek doporučuji na hrubo nasekat kuchňským robotem (rotační nože - ale opravdu jen na hrubo, hlavně z toho neudělat kaši!).
Přidat sůl + pepř + sladká paprika. Pokud někdo má rád pikantnější, tak může přihodit chilli papřičku namletou.
Udělat plátky o průměru cca 13-14 cm o tloušťce cca 2,5 cm. Rozpálit gril a přejet ho slaninou. Hodit na rozpálený gril s kokosovým uhlím (osobně používám Cobb gril). V případě použití Cobb grilu doporučuji na cca 5-8 minut přiklopit velkou poklicí a nechat dusit, pak odklopit a nechat dopékat dle chuti. Hlavně z toho neudělat tvrdý puk masa. Kokosové uhlí dá masíčku úžasný chuťový ocas.
Na volné ploše grilu mezi plátky doporučuji posadit plátky cibule, která se bude částečně péci ve šťávě z masa (v burgru je pak úžasná).
Rozkrojit housky (ideálně velkou kaiserku z Globusu), na podklad dát vrstvičku másla + pořádnou vrtstvu hořtice. Čersvě opečené maso položit na housku (máslíčko se pěkně rozpustí). Na maso dát nakrájená rajčata + opečenou cibulku + ledový salát. Navrh dát dle chuti příslušný dresing, který má kdo rád (majonéza, tatarka..).