Hovězí pupek s hrubozrnnou hořčicí
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1,5 kg hovězího pupku
- 100 g hrubozrnné hořčice
- 2 kapie
- 5 ks malých kyselých okurek
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- režná nit
Postup Hovězí pupek s hrubozrnnou hořčicí
Postup přípravy receptu
-
Plát hovězího pupku odblaníme.
Osolíme, opepříme a potřeme velmi silnou francouzskou hrubozrnnou hořčicí.
Potřený plát hovězího pupku smotáme jako roládu, pevně zatáhneme a převážeme režnou nití, potřeme hořčicí i na povrchu a necháme odležet nejlépe do druhého dne.
Vzniklou roládu“ zprudka opečeme v pánvi na trošce oleje, aby se maso zatáhlo. Orestované maso přendáme do hrnce, kde již máme sklovatou na hrubo nakrájenou cibuli a podlijeme masovým vývarem tak, aby maso bylo do poloviny ponořeno. Pod pokličkou táhneme“ při minimálním varu 4 hodiny. Po 2 hodinách zkontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme vývar a opět táhneme“ pod pokličkou zbylé dvě hodiny.
Maso vyjmeme, odstraníme režnou nit, opatrně nakrájíme na silnější plátky. Maso je nádherně měkké a proto se nám může rozpadat – ideální na porcování je ruční el. kráječ, neboť s tím lze krájet velmi dobře i čerstvě uvařené maso.
Vývar doplníme 1 kávovou lžičkou hrubozrnné hořčice, na menší kousky nakrájenou kapií a na kolečka nakrájenými okurky. Necháme ještě cca 10 minut povařit, aby došlo ke změknutí.
Následně dle přílohy zlehka zahustíme troškou hl. mouky rozmíchané ve vodě a ještě necháme 10 – 15 minut provařit. Výbornou přílohou je houskový knedlík a nebo rýže.