Hovězí pupek na zeleném pepři se zakysanou smetanou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězího pupku (vyšší plát)
- 10 g kuliček zeleného pepře (ve slaném nálevu 1/4 skleničky)
- 2 lžíce vepřového sádla
- 2 velké žluté cibule
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 100 g zakysané smetany extra hustá 30%
- 1 litr vývaru (hovězí harfy)
- sůl
- máslo
- hladká mouka
Postup Hovězí pupek na zeleném pepři se zakysanou smetanou
Postup přípravy receptu
-
Plát hovězího pupku dobře odblaníme. Nakrájíme na stejně široké pruhy po vlákně a následně přes vlákno na menší kostky.
Do většího hrnce dáme rozpustit vepřové sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, kterou opečeme do zlaté barvy. Kuličky zeleného pepře společně s bobkovým listem, novým kořením přidáme do cibulového základu a chvilku restujeme.
Kostky hovězího masa dobře osolíme a přidáme do hrnce k cibuli, kde necháme tzv. zatáhnout.
Maso podlijeme do ¾ vývarem tak, aby nebylo zcela ponořeno. Pod pokličkou dusíme při mírném varu asi 2 hodiny. Je-li potřeba, doléváme vývarem opět do ¾ masa.
Jakmile jsou kostky masa měkké, vyjmeme je z hrnce a vzniklou silnou šťávu lehce zahustíme hladkou moukou smíchanou s povoleným máslem a zlehka 15 minut necháme provařit.
Po provaření a lehkém zahuštění omáčky vrátíme kostky masa a zjemníme zakysanou smetanou. Již nevaříme. Vhodnou přílohou jsou různé druhy a tvary těstovin.