Hovězí po burgundsku - Boeuf Bourguignonne podle Julii Child

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

1500 g hovězí špičky
250 g libovější slaniny
750 ml červeného vína (např. Beaujolais, Burgunské ap.)
500 ml hovězího vývaru
250 g malých žampionů
1 mrkev
1 cibule
5 stroužků česneku
1 větší rajský protlak (2-3 lžíce)
20 šalotek
hladká mouka
čerstvý tymián (4 větvičky)
2 bobkové listy
máslo
olivový olej
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Troubu rozehřejeme na 230°C. Maso nakrájíme na kostky o hraně asi 4 cm a dobře osušíme. Slaninu nakrájíme na kousky cca 3x2 cm, vložíme do vroucí vody a 10 minut blanšírujeme.

  2. Slaninu osušíme a orestujeme na 1 lžíci oleje. Vyndáme ji a na výpeku orestujeme kostky masa dohněda. Orestované maso přendáme do kastrolu, ve kterém ho budeme péct v troubě, k tuku přidáme plátek másla a ještě orestujeme nakrájenou cibuli a mrkev.

  3. Zeleninu přidáme k masu, vše osolíme a opepříme, poprášíme dvěma lžícemi mouky a kastrolem zatřeseme, aby se maso obalilo moukou. Vložíme na 4 minuty do trouby.

  4. Poté vyndáme, teplotu v troubě snížíme na 150°C. Kastrol dáme na plotýnku a přilijeme vývar a červené víno tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a tymián svázaný s bobkovým listem.

  5. Přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Pečeme 3 hodiny, po každé hodině promícháme. Mezitím orestujeme na másle celé oloupané šalotky a poté žampiony.

  6. Hotové maso přecedíme, vyjmeme bobkový list s tymiánem a šťávu doladíme - buď povolíme vývarem, nebo redukujeme mírným varem do požadované hustoty. Vše promícháme, dosolíme a dopepříme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!