Hovězí plátky na česneku s dušeným kysaným zelím
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- několik hovězích plátků
- 1 cibule
- 1 paprika
- 1 lžíce sádla
- kousek slaniny
- 6-7 stroužků česneku
- několik kuliček pepře
- 3 bobkové listy
- několik kuliček nového koření
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- sůl
- Na přílohu:
- 1 větší miska kysaného zelí
- 2 střední cibule
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 bobkový list
- 1 menší brambora
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- sůl
- pepř
Postup Hovězí plátky na česneku s dušeným kysaným zelím
Postup přípravy receptu
-
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli, na kterou vložíme omyté a trochu naklepané hovězí plátky.
Přidáme na kousky nakrájenou papriku a podlijeme vodou.
Vhodíme nové koření, bobkový list, pepř, vmícháme mletou sladkou papriku a osolíme.
Přiklopíme a dusíme, podle potřeby doléváme vodou nebo vývarem. Když je maso poloměkké, přidáme 3 stroužky česneku nakrájené na kolečka. Přiklopíme a dusíme doměkka.
Jakmile maso změkne, ještě trochu podlijeme, přidáme další 3-4 stroužky česneku nakrájené na kolečka a dusíme 4-5 minut.
Dušené zelí připravíme tak, že na kostičky nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, dokud trochu nezhnědne, přidáme lžíci mouky a poté vmícháme propláchnuté kysané zelí, které jsme předtím podusili jen s vodou do poloměkka.
Přidáme lžíci cukru, aby zelí trochu zhnědlo a mělo lepší chuť, a také bobkový list. Znovu dobře promícháme a dusíme doměkka za občasného promíchání.
Ke konci přípravy do zelí vmícháme najemno nastrouhanou bramboru a chvíli dusíme.
Takto připravené zelí podáváme k hovězím plátkům a doplníme bramborovým knedlíkem.