Hovězí pečeně s bylinkami a restovanou zeleninou
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg šálu z hovězí kýty
- 10 stroužků česneku
- 5 menších cibulí
- 5 menších mrkví
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 bulva fenyklu
- kousek dýně
- 3 lžíce balsamikoveho octa
- 1 lžička fíkové marmelády
- silný masový vývar
- drcený pepř
- mořská sůl
- olivový olej
- máslo
- 2 větvičky rozmarýnu
- 2 větvičky tymiánu
- pár lístků šalvěje
Postup Hovězí pečeně s bylinkami a restovanou zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy, cibule pouze přepůlíme, stroužky česneku necháme celé.
Ve větší pánvi rozehřejeme plátek másla a lžíci olivového oleje a všechnu zeleninu lehce orestujeme. Posypeme drceným pepřem a solí. Přendáme do nádoby na pečení, přidáme větvičky rozmarýnu, tymiánu a lístky šalvěje.
Ve stejné pánvi ze všech stran orestujeme hovězí kýtu, kterou jsme posypali drceným pepřem a solí. Takto připravené maso položíme na zeleninový základ.
Do výpeku v pánvi přilijeme balsamikový ocet, trochu vývaru (cca 100 ml), fíkovou marmeládu a necháme projít varem. Touto směsí přelijeme maso.
Při 180°C pečeme do měkka zhruba 1,5-2 hodiny. První hodinu pečeme přikryté, poté odkryjeme. Po vyjmutí z trouby necháme maso cca 15 minut odpočinout, poté krájíme na plátky. Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.