Hovězí loupaná plec na houbách
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 4 plátky hovězí loupané plece (cca 1,5 - 2cm vysoké)
- hrst sušených hub
- 1 cibule
- kousek špeku
- 1 polévková lžíce sušené majoránky (pokud máte čerstvou tím lépe)
- 1 plochá polévková lžíce čerstvě drceného pepře
- 2 stroužky česneku
- cca 300 ml vývaru
- hladká mouka
- sůl
- olej
Postup Hovězí loupaná plec na houbách
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa u šlachy nařízneme, aby se maso nekroutilo, osolíme a důkladně opepříme čerstvě nadrceným pepřem. Tuto část hovězího je dobré připravovat na mírnějším ohni nebo dusit přiklopené v troubě na 170°C asi 3-4 hodiny (já, jakožto vlastník pomalého hrnce, jehož nádobu mohu používat i na sporáku, jsem zvolila přípravu v něm).
Takže nejprve maso z obou stran opečeme na oleji, vyjmeme a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli se špekem a sušené nenamočené houby. Restujeme a vrátíme maso. Dosypeme zbytek pepře, podlijeme vývarem asi do poloviny výšky masa a necháme provařit.
Jakmile začne vývar bublat, přendáme nádobu do podstavce pomalého hrnce, přiklopíme a nastavíme na stupeň II na 3 hodiny. Během vaření doléváme postupně podle potřeby vývar a maso můžeme otočit.
Asi v polovině vaření přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Když je maso měkké, vyjmeme ho a přiklopíme, aby neokoralo. Nádobu přendáme opět na sporák (používejte pod ni mřížku k tomu určenou) a necháme šťávu vydusit na tuk.
Zaprášíme moukou, restujeme a podlijeme zbytkem vývaru nebo trochou vody. Zmírníme plamen a necháme ještě za občasného promíchání provařit, dokud se tuk nezačne oddělovat. A máme hotovo. Maso můžeme vrátit k omáčce prohřát.
Jako přílohu bych doporučila bramborovou kaši nebo šťouchané brambory, ale lze i s bramborovým knedlíkem nebo rýží.