Stroganoff (cтроганов)
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 500 g širokých bezvaječných nudlí
- 3,5 hrnku vařeného sojového masa (nudličky uvařené v zeleninovém bujónu) nebo seitanu
- 2 lžíce oleje + 1 lžička olivového oleje
- 1 hrnek tence nakrájené šalotky
- 1 velká cibule rozčtvrcená a nakrájená na plátky
- 3 stroužky česneku rozmačkané
- 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů
- cca 1,5 hrnku hlívy ústřičné na proužky nakrájené
- 1 hrnek červeného vína
- 2 hrnky studené vody
- 2 lžíce kukuřičného škrobu či bramborového škrobu
- 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
- 1 lžíce maďarské papriky
- 1/2 hrnku sušeného droždí
- 2 lžičky dijonské (příp. plnotučné) hořčice
- 1/2 hrnku mandlového mléka nebo sojového mléka či jiného rostlinného mléka ořechového mléka
- 1 hrnek hrášku z konzervy
Postup Stroganoff (cтроганов)
Postup přípravy receptu
-
Škrob rozmíchejte ve 2 hrncích vody či zeleninového vývaru. V hrnci na středním plameni rozehřejte olivový olej, vložte šalotku a cibuli a opékejte asi 5 minut. Poté přidejte česnek, houby a tymián a smažte dalších 15 minut.
Mezitím na pánvi do křupava opečte sojové maso či seitan. Do hrnce s budoucí omáčkou přidejte sůl, víno a papriku. Zvyšte teplotu, aby se tekutina zredukovala (cca 10 minut). Poté opět snižte na střední teplotu, přidejte vodu se škrobem, dobře zamíchejte a nechte asi po dobu 5 minut omáčku zhoustnout.
V jiném velkém hrnci nechte vařit těstoviny. Do omáčky vmíchejte lahůdkové droždí, mléko a hořčici. Přidejte sojové maso či seitan a zvolna vařte dalších 10 minut. Nakonec vmíchejte hrášek a celou směs ihned smíchejte s vařenými nudlemi.