Hovězí guláš s celerem a rajčaty

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

600 g hovězí kližky
4 cibule
250 g očištěného celeru
4 rajčata
4 lžičky sladké papriky
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
5 stroužků česneku
olej
sůl
pepř
kmín
(máslo a jáhlová mouka)
K servírování:
cibule na půl kolečka
chléb (houskový knedlík)
sekaná, listová petrželka

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí nakrájejte na kostky, cibuli najemno, celer na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm restujte cibuli. Bude to trvat tak půl hodiny, než pěkně zhnědne a začne se z ní dělat kaše. Cibulí průběžně míchejte, popřípadě dolejte olej, aby nebyla cibule suchá, ale ani aby se topila.

  2. Když je cibule hezky hnědá a až kašovitá, zesilte plamen a přidejte maso. Nechte ho zatáhnout. Zasypte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte celer, sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření a přiklopte. Pozvolna duste aspoň dvě hodiny. V tlakovém hrnci to bude trvat o poznání kratší dobu.

  3. Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i koření. Buď vše co je v hrnci rozmixujte nebo si nechte část zeleniny v celku, záleží jen na vás, jaký chcete guláš mít.

  4. Když je guláš po rozmixování řídký, nechte ho chvíli vařit bez poklice, aby se zredukoval nebo si rozdělejte v mističce lžíci másla s asi jednou a půl lžíce mouky a pozvolna nechte máslo, za stálého míchání, v guláši rozpouštět. Přidávejte postupně, je možné, že to nebude potřeba vše. Nechte chvíli provařit a vraťte maso a část zeleniny zpět do guláše.

  5. Servírujte s nakrájenou cibulí a chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!