Hovězí guláš s celerem a rajčaty
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 600 g hovězí kližky
- 4 cibule
- 250 g očištěného celeru
- 4 rajčata
- 4 lžičky sladké papriky
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 5 stroužků česneku
- olej
- sůl
- pepř
- kmín
- (máslo a jáhlová mouka)
- K servírování:
- cibule na půl kolečka
- chléb (houskový knedlík)
- sekaná, listová petrželka
Postup Hovězí guláš s celerem a rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Hovězí nakrájejte na kostky, cibuli najemno, celer na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm restujte cibuli. Bude to trvat tak půl hodiny, než pěkně zhnědne a začne se z ní dělat kaše. Cibulí průběžně míchejte, popřípadě dolejte olej, aby nebyla cibule suchá, ale ani aby se topila.
Když je cibule hezky hnědá a až kašovitá, zesilte plamen a přidejte maso. Nechte ho zatáhnout. Zasypte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte celer, sůl, pepř, kmín, bobkový list, nové koření a přiklopte. Pozvolna duste aspoň dvě hodiny. V tlakovém hrnci to bude trvat o poznání kratší dobu.
Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i koření. Buď vše co je v hrnci rozmixujte nebo si nechte část zeleniny v celku, záleží jen na vás, jaký chcete guláš mít.
Když je guláš po rozmixování řídký, nechte ho chvíli vařit bez poklice, aby se zredukoval nebo si rozdělejte v mističce lžíci másla s asi jednou a půl lžíce mouky a pozvolna nechte máslo, za stálého míchání, v guláši rozpouštět. Přidávejte postupně, je možné, že to nebude potřeba vše. Nechte chvíli provařit a vraťte maso a část zeleniny zpět do guláše.
Servírujte s nakrájenou cibulí a chlebem.