Houbový bourguignon
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce rostlinného másla (např. ViveBio, Provamel či AlsanBio) nebo olivového oleje
- 250 g hub ideálně hnědých žampiónů či portobello
- 1 menší mrkev nakrájená na půlkolečka
- 1 menší cibule najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku rozdrcené
- 1 hrnek těžšího červeného vína
- 1,5 hrnku zeleninového vývaru (nebo vody a odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1,5 lžíce polohrubé mouky
- 1 střední cibule nakrájená najemno
- rostlinná smetana na ozdobu (např. AlproSoya, Provamel či Oatly)
- těstoviny
Postup Houbový bourguignon
Postup přípravy receptu
-
V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a lžíci rostlinného másla.
Přidejte na plátky nakrájené houby a asi 3 minuty opékejte.
Sejměte z ohně ještě předtím, než houby pustí šťávu.
V hrnci rozehřejte zbývající olej a rostlinné máslo, přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, tymián, sůl a černý pepř a na středním plameni opékejte cca 10 minut, dokud není cibulka světle hnědá.
Přidejte rozmačkaný česnek a ještě asi minutu osmahněte.
Přilijte víno a zvyšte teplotu. Vařte, dokud se víno nezredukuje asi na polovinu.
Přidejte rajčatový protlak, vývar a houby a snižte teplotu na mírný var. Vařte asi 20 minut.
Přidejte nakrájenou cibulku a nechte mírně vařit ještě dalších 5 minut.
Mouku rozmíchejte v trošce vody a přilijte do omáčky. Nechte dojít dalších 10 minut.
Dochuťte a podávejte s těstovinami, dozdobené rostlinnou smetanou (našlehanou s trochou estragonového octa či lanýžového oleje).