Houbový bourguignon

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

2 lžíce olivového oleje
2 lžíce rostlinného másla (např. ViveBio, Provamel či AlsanBio) nebo olivového oleje
250 g hub ideálně hnědých žampiónů či portobello
1 menší mrkev nakrájená na půlkolečka
1 menší cibule najemno nakrájená
2 stroužky česneku rozdrcené
1 hrnek těžšího červeného vína
1,5 hrnku zeleninového vývaru (nebo vody a odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu)
2 lžíce rajčatového protlaku
1 lžička sušeného tymiánu
1,5 lžíce polohrubé mouky
1 střední cibule nakrájená najemno
rostlinná smetana na ozdobu (např. AlproSoya, Provamel či Oatly)
těstoviny

Postup přípravy receptu

  1. V pánvičce rozehřejte lžíci oleje a lžíci rostlinného másla.

  2. Přidejte na plátky nakrájené houby a asi 3 minuty opékejte.

  3. Sejměte z ohně ještě předtím, než houby pustí šťávu.

  4. V hrnci rozehřejte zbývající olej a rostlinné máslo, přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, tymián, sůl a černý pepř a na středním plameni opékejte cca 10 minut, dokud není cibulka světle hnědá.

  5. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě asi minutu osmahněte.

  6. Přilijte víno a zvyšte teplotu. Vařte, dokud se víno nezredukuje asi na polovinu.

  7. Přidejte rajčatový protlak, vývar a houby a snižte teplotu na mírný var. Vařte asi 20 minut.

  8. Přidejte nakrájenou cibulku a nechte mírně vařit ještě dalších 5 minut.

  9. Mouku rozmíchejte v trošce vody a přilijte do omáčky. Nechte dojít dalších 10 minut.

  10. Dochuťte a podávejte s těstovinami, dozdobené rostlinnou smetanou (našlehanou s trochou estragonového octa či lanýžového oleje).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!