Houbové škvarky, houbové sádlo

Recepty, Houby

Suroviny

Houby
Vepřové sádlo
Sůl
čerstvé bylinky (tymián, bazalka, petrželka, koriandr apod.)
může být česnek
cibulka vše podle chuti každého z nás

Postup přípravy receptu

  1. Jezdíme na chatu do Vysokých Tater. Rostou tam mraky hub. Mohla bych je v tom lese nechat, ale nejde to.. vymetám všechna roští a se změněným výrazem ve tváři smýčím lesní porost. Chatička je však bez elektřiny a v lese. Houby se tam nedají v takovém množství sušit a bez el. en. ani zamrazit. Toto je způsob, jak je na dlouhou dobu uchovat vynikající. Lze použít i jako součást dalších pokrmů, nebo jen na chleba. Houby nakrájíme na větší kostky (+-1cm na 1cm), hodíme do velkého hrnce, přidáme sádlo a pomalu rozpustíme.

  2. Necháme na plotně probublávat a probublávat několik hodin, dokud se houby úplně nezbaví vody. Počítejte s tím, že několikanásobně zmenší svůj objem.

  3. Nakonec osolíme a přidáme bylinky.

  4. Nakonec houbové sádlo naliji do sklenic a zavařím. Nesmí se vařit osolené, sůl se nerozpustí a připaluje se na dně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!