Mrkvové muffiny se zázvorovým krémem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na muffiny:
- 250g sladké mrkve (nejlépe karotky)
- 100g cukru
- 100g másla
- 2 velké lžíce kysané smetany
- 1 vejce
- šťáva z 1 pomeranče
- 3 lžíce oříškového likéru
- 200g pražených jemně mletých mandlí (viz tady: [uri]http://www.foodstyle.cz/products/kokosove-kulicky-s-prazenou-mandli/[/uri])
- 120g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 a ½ lžičky mletého zázvoru
- + 1 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
- + trocha oleje na vymazání formiček
- Na krém:
- 250g mascarpone
- 45g kandovaného zázvoru
- 30g čerstvého zázvoru
- kůra z 1 biocitronu
- šťáva z poloviny biocitronu
Postup Mrkvové muffiny se zázvorovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravte krém, aby se stihl vychladit. Kostky kandovaného zázvoru nastrouhejte na jemno a vsypte do větší mísy.
Čerstvý zázvor oloupejte a nastrouhejte na nejjemnějším vzorku struhadla (dejte pozor, aby vám nezůstaly větší kousky zázvorových vláken) a přidejte do mísy.
Nakonec přisypte na jemno nastrouhanou kůru omytého bio citronu i citronovou šťávu a společně promixujte ponorným mixérem – aby ste se zbavily případných zázvorových vláken.
Do základu pomalu a na nízké otáčky vešlehejte mascarpone. Přikryjte potravinovou fólií a uložte do lednice ztuhnout.
Nastal čas muffinek. Mrkev nastrouhejte na jemném vzorku struhadla a vsypte do velké mísy.
Zvlášť si vyšlehejte 100g másla, 100g třtinového cukru, 2 lžíce zakysané smetany a 1 vejce (vše musí mít pokojovou teplotu!) do kompaktní nadýchané směsi.
Přilijte ji k mrkvi a rozpalte troubu na 180°C.
andle rozmixujte na jemno a přisypte k mrkvi.
Vymačkejte šťávu z 1 většího pomeranče a přilijte k těstu.
Vlijte 3 lžíce oříškového likéru.
Jablko oloupejte, nastrouhejte na jemném vzorku struhadla a přimíchejte do těsta.
Nakonec přidejte do 120g polohrubé mouky 2 lžičky prášku do pečiva i 2 a ½ lžičky mletého zázvoru a vše přimíchejte k mrkvové směsi.
Formičky na muffinky lehce vymažte olejem (nebo plech na muffiny vyložte papírovými košíčky) a naplňte je až po okraj.
Vložte do rozpálené trouby na půl hodiny.
Těsto je díky mrkvi a jablku vlhčí, proto při klasickém testu špejlí na ní ulpí pár vlhkých drobečků, což je v pořádku.
Jakmile muffinky vychladnou, odřízněte jim vršky. Zázvorovým krémem naplňte zdobicí sáček s hvězdicovitou špičkou a muffinky naplňte krémem.
Přiklopte vrškem dortíčku, stříkněte ještě trošku krému, čímž přilepíte“ marcipánovou mrkvičku – návod na její výrobu najdete tady: uri]http://www.foodstyle.cz/products/marcipanove-mrkvicky/[/uri]