Moravské slané bochánky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

1 hrnek = 200 ml
--------------
Na těsto:
1/2 hrnku kefíru
3/4 hrnku neochucené majolky
2 kávové lžičky soli
1 kávová lžička cukru krupice
2 hrnky hladké mouky
1 polévková lžíce slunečnicových semínek
1 kávová lžička celého máku
1/2 kostky droždí
Na náplň:
(já jsem použila necelé)
1/2 kg vinné klobásy vymačkané ze střívka
Na potření:
1 celé vajíčko rozmíchané s 1 PL oleje
Na ozdobu:
10 dkg na hrubém struhadle nastrouhaného eidamu
celý mák
hrubozrou sůl

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme do pekárny tak, jak jsou napsány za sebou a zapneme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení. Kdo NEMÁ DP - dáte si, ale opravdu jen malinko (jinak se zdrcne) ovlažnit kefír, přidáte lžičku cukru, rozdrobíte droždí a necháte v teple vzejít kvásek.

  2. Do větší mísy dáte mouku, sůl, semínka, přidáte vykynutý kvásek, majolku a prohnětete. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, vytvarujete bochánek, poprášíte moukou nebo lehce potřete olejem, aby těsto neosychalo, zakryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout.

  3. Z vykynutého těsta polévkovou lžíci vykrajujeme kousky, klademe na pomoučněný vál, prsty roztáhneme do kruhovitého tvaru, plníme slanou náplní, (dávala jsem 1 kávovou lžičku ze střívka vymačkané vinné klobásy) utvoříme bochánek a klademe uzlíkem dolů, na plech vyložený pečícím papírem nebo potřený tukem, kde je ještě 15 minut necháme pod utěrkou kynout.

  4. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem s olejem, jeden plech sypeme mákem a hrubozrnnou solí, druhou várku nastrouhaným eidamem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut na 150°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!