Moravské slané bochánky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 1 hrnek = 200 ml
- --------------
- Na těsto:
- 1/2 hrnku kefíru
- 3/4 hrnku neochucené majolky
- 2 kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička cukru krupice
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 polévková lžíce slunečnicových semínek
- 1 kávová lžička celého máku
- 1/2 kostky droždí
- Na náplň:
- (já jsem použila necelé)
- 1/2 kg vinné klobásy vymačkané ze střívka
- Na potření:
- 1 celé vajíčko rozmíchané s 1 PL oleje
- Na ozdobu:
- 10 dkg na hrubém struhadle nastrouhaného eidamu
- celý mák
- hrubozrou sůl
Postup Moravské slané bochánky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny dáme do pekárny tak, jak jsou napsány za sebou a zapneme program Těsto - hnětení a kynutí bez pečení. Kdo NEMÁ DP - dáte si, ale opravdu jen malinko (jinak se zdrcne) ovlažnit kefír, přidáte lžičku cukru, rozdrobíte droždí a necháte v teple vzejít kvásek.
Do větší mísy dáte mouku, sůl, semínka, přidáte vykynutý kvásek, majolku a prohnětete. Až se těsto přestane lepit na stěny mísy, vytvarujete bochánek, poprášíte moukou nebo lehce potřete olejem, aby těsto neosychalo, zakryjete utěrkou a necháte na teplém místě kynout.
Z vykynutého těsta polévkovou lžíci vykrajujeme kousky, klademe na pomoučněný vál, prsty roztáhneme do kruhovitého tvaru, plníme slanou náplní, (dávala jsem 1 kávovou lžičku ze střívka vymačkané vinné klobásy) utvoříme bochánek a klademe uzlíkem dolů, na plech vyložený pečícím papírem nebo potřený tukem, kde je ještě 15 minut necháme pod utěrkou kynout.
Pak bochánky potřeme rozšlehaným vajíčkem s olejem, jeden plech sypeme mákem a hrubozrnnou solí, druhou várku nastrouhaným eidamem. Pečeme v předehřáté troubě 12 minut na 150°C.