Moravské hrníčkové koláče

Recepty, Moučníky

Suroviny

3/4 kostky droždí
1 lžička cukru krupice
1/2 hrnku mléka
5 lžic másla
3 lžíce cukru moučka
1 balíček vanilkového cukru
2 žloutky
1 hrnek smetany ke šlehání
3 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
1 vejce na potření
tuk na plech (dala jsem pečící fólii)
Náplň tvarohová:
1 kostka měkkého tvarohu
1 vejce
2 a 1/2 lžíce cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lžíce nastrouhané citronové kůry
3 lžíce rozinek
Náplň povidlová:
1/2 hrnku švestkových povidel
2 lžíce rumu
1 lžička mleté skořice
Drobenka:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce másla (můžete přidat víc másla)

Postup přípravy receptu

  1. Droždí smícháme s cukrem a vlažným mlékem. Necháme vzejít na teplém místě kvásek.

  2. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Smetanu vyšleháme na pevnou šlehačku.

  3. Mouku prosejeme se solí do mísy, přidáme máslovou pěnu, nakynutý kvásek a šlehačku. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout 45 minut.

  4. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou. Nakonec vmícháme rozinky.

  5. Povidla rozmícháme s rumem a ochutíme skořicí. Na drobenku smícháme všechny suroviny dohromady a rukama je propracujeme.

  6. Vykynuté těsto znovu propracujeme a rozválíme na plat silný asi 5 mm. Rozkrájíme ho na čtverce. Do středů každého čtverce uložíme tvarohovou náplň a zabalíme jej.

  7. Čtverce rozložíme na plech spojem těsta dolů. Důlkovačem uděláme do středu koláčku jamku. Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a střed naplníme povidly. Posypeme je drobenkou.

  8. Necháme je ještě kynout na plechu 15 minut. Po nakynutí koláče pečeme v troubě předehřáté na 180°C, asi 20 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!