Louhované bagetky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 220 g vody
- 1 lžička cukru
- 50 g oleje
- 2 lžičky sezamu
- 2 lžičky soli
- 420 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Na louhování:
- 1 litr vody
- 50 g jedlé sody
- na potření před pečením žloutek
Postup Louhované bagetky
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). Vykynuté vytáhneme, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého uděláme tenčí a kratší bagetu.
Bagety necháme vykynout, vodu dáme vařit v menším hrnci. Do vřící po částech vsypeme sodu (pozor, hodně to pění, tak ať vám voda neuteče z hrnce ven). Bagetky v tomto vřícím roztoku povaříme (asi 45 vteřin), během této doby je ve i vodě obrátíme.
Pak opatrně vyjmeme z vody, necháme je okapat a uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Potřeme žloutkem, lehce nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 25 minut).
Bagetky nádherně voní (připomíná mi to slané tyčinky Bohemia), zvenku jsou křupavé, střída je měkounká, plná pravidelných oček.