Houbové rizoto z kombinace hub sušených a čerstvých
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 50 g sušených hub (v suchém stavu)
- 400 g mražených hub (v sezoně samozřejmě čerstvé)
- 400 g risotové rýže (arborio)
- 1 l vývar tekutiny k rýži (voda z namočení hub+kuřecí vývar)
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- máslo
- 1 PL mascarpone
- 3 PL strouhaného parmazánu
- čerstvé bylinky:
- bazalka
- oregano
- tymián (neměla jsem k dispozici, použila jsem sušené)
- citronovou šťávu
- sůl
- pepř
Postup Houbové rizoto z kombinace hub sušených a čerstvých
Postup přípravy receptu
-
Sušené hříbky si namočíme na 15 minut ve vodě. Na másle orestujeme cibuli na kostičky a česnek na plátky, osolíme, opepříme a přidáme namočené houby, ze kterých jsme vymačkali přebytečnou vodu.
Pak přidáme rýži, promícháme, zalijeme vodou z namáčení hub a kuřecím vývarem (celkem cca jedním litrem tekutiny) a dáme zakryté do vyhřáté trouby péct. Já pekla ve staré elektrické troubě na 200°C 40 minut, ale záleží na troubě.
Rýže musí být měkká, případně přilijeme ještě trochu vývaru. Zatím si na másle orestujeme čerstvé nebo mražené houby. Do ještě trochu tekutého rizota vmícháme lžíci másla, lžíci mascarpone, poměrně velké množství parmazánu, bylinky, citronovou šťávu a nakonec orestované čerstvé houby. Při servírování poklademe hoblinkami parmazánu.