Vepřová plec s omáčkou dýňovo-zeleninovou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové plece
- 3 cibule
- 1 menší dýně hokaido
- 1 kostka domácího mraženého demi glace (velmi silný vývar, který po vychladnutí želíruje) nebo gelový bujon
- 2-3 stroužky česneku
- 3 jarní cibulky celé
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- sůl
- pepř
- pár kuliček červeného pepře
- 2 dl vody
- olej
Postup Vepřová plec s omáčkou dýňovo-zeleninovou
Postup přípravy receptu
-
Plec opláchneme, osušíme, osolíme, opepříme a stáhneme provázkem, aby držela tvar. Jednu cibuli nakrájíme na kostečky a zbylé dvě na kolečka, jarní cibulku na špalíčky, česnek utřeme a dýni oloupeme, odstraníme jádra a nakrájíme na proužky nebo kostky. Pár kostek dýně dáme bokem.
Na troše oleje osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
Dno pomalého hrnce vysteleme kolečky cibule, vložíme maso s opečenou cibulí, pokrájenou dýni, jarní cibulku, česnek, hořčici a přelijeme 2 dl teplé vody s rozpuštěným demi glace nebo bujonem, osolíme, opepříme a posypeme kuličkami červeného pepře. Zapneme pomalení na 10 hodin LOW.
Mezitím pár kostek dýně, kterou jsme dali bokem, osolíme, opepříme a dáme na chvíli opéct do trouby, aby byly měkké, ale zároveň ještě křupavé.
Když už máme hotovo a maso je měkké, vyndáme ho, necháme odpočinout a nakrájíme na plátky. Šťávu rozmixujeme tyčovým mixérem a je-li nutné, dochutíme solí a pepřem.
Servírujeme plátky masa, přelité omáčkou s opečenými kostkami dýně. Příloha může být jakákoliv, já volila špekové knedlíky s kapií.